друкувати


Активи держпідприємств перевищують 30 млрд грн — Зубрицький

7 березня 2016, 14:25

Приватизація є безумовним пріоритетом у реформах, на це є декілька причин. Про це написав заступник керівника робочої групи з питань приватизації держпідприємств Мінагрополітики Олексій Зубрицький.

"Держпідприємства хронічно генерують збитки для бюджету — в 2014 році це були сотні мільярдів, в минулому році не дивлячись на кратне підняття тарифів — багато десятків мільярдів. Цьому є як об'єктивні причини: зношена інфраструктура, слабкий менеджмент, нестача обігових коштів, але в більшості випадків це все таки корупція і крадіжка", — коментує першу причину.

За його словами, другою причиною являються корупційні скандали в країні тим чи іншим чином пов'язані з держпідприємствами, боротьбою за контроль над ними. Незважаючи на титанічні зусилля, прозорі кадрові конкурси, все одно за тим чи іншим кандидатам маячать чергові дивляться, тривають зловживання — суспільству це набридло.

"За даними Мінфіну держпідприємства сидять на горі грошей — їх активи перевищують 30 млрд грн, в той час як країна живе від одного кредитного транша до іншого", — пояснює третю причину Зубрицький.

Приватизація є природним і закономірним відповіддю на всі три вищезгадані тези.

Agropolit.com