друкувати


Об’єднана громада на Полтавщині щороку залучає 26 млн грн іноземних інвестицій

14 червня 2017, 07:54

«Сільський Ревізор» відвідав с. Омельник, яке є центром найбільшої об’єднаної громади Полтавщини. Детальніше з матеріалом можете ознайомитися на сайті AgroPolit.com за посиланням.

Нагадаємо, що «Сільський ревізор» — це соціальний проект, який показує соціальну інфраструктуру українських сіл і хто її утримує. Про те, як підтримують «соціалку» холдинги, можна буде прочитати на Latifundist.com, яку роль відграють фермери у зростанні добробуту села — на Kurkul.com, а що про все це думають самі селяни — у газеті «Рідне село».

Усі матеріали за темою можете побачити і прочитати у нашій спецтемі.

Місцеві жителі називають с. Омельник ще «Кремнієвою долиною». Підстава — маштабна децентралізація, яка відбулася там. Так, у 2015 році 20 сіл злилися в найбільшу на Полтавщині об'єднану територіальну громаду (ОТГ), йдеться у матеріалі на AgroPolit.com, ставши локомотивом реформ із децентралізації влади. Наразі Омельницька сільська рада налічує 5402 мешканців.

За 2,5 року існування у громаді реалізовано близько 50 інфраструктурних проектів, вагому частку фінансування яких надано організаціями, які представляють програми Євросоюзу з підтримки реформ в Україні. Омельницька ОТГ співпрацювала і продовжує співпрацювати з такими проектами, як GIZ, DESPRO, ПРООН/ЄС. Минулого року було реалізовано проекти на загальну суму 13,138 млн грн. Частка витрат на розвиток соціальної інфраструктури, що припадає на кожного жителя громади, становить 2,58 тис. грн. Загалом на 1 грн власного бюджету громаді вдалося залучити до 6 грн інвестиційних... 26 млн грн від ДФРР; 1,3 млн грн від DESPRO; 996 тис. від GIZ. — Омельник дійсно може проводити майстер-класи із залучення іноземних інвестицій в українське село», — сказано в матеріалі.

Саме в Омельник приїжджали туристи зі США, Західної Європи, Японії, Китаю, Канади, а зараз іноземні делегації приходять у захват від сучасного органічного виробництва технічних конопель на полтавських землях.

Кожного місяця я доповідаю на зборах громадян за місцем проживання. Це в мене заведено з 2009 р., коли я стала головою сільради. Треба знати божі заповіді — терпіння перш за все. Коли лаються, я так кажу, мовляв, нехай...це вариться самогонка, закаляється характер громади. Хай бражка гра-гра, а потім все непотрібне осяде і все буде нормально», — розповідає голова Омельницької ОТГ Олександра Іванівна Шереметьєва, яка паралельно входить до Ради ЄС, має знаки пошани від Мінагрополітики та медалі від Президента.

Більше про неї, її стиль та методи роботи скоро читайте в ексклюзивному інтерв'ю на AgroPolit.com.