друкувати


Україні напишуть сценарії розвитку після відкриття ринку землі

13 червня 2017, 15:32

Всі можливі сценарії розвитку подій в Україні після відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення взялись спрогнозувати юристи, бізнесмени, представники аграрних асоціацій та навіть митці. Про це йшлось під час презентації проекту «Земельна відповідь», повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

За словами організаторів проекту «Земельна відповідь», після обговорення всіх сторін учасників вільного обігу земель с/г призначення, вони спрогнозують всі можливі сценарії розвитку подій в Україні протягом 15-20 років.

 

Це проект тих, хто хоче розібратися в земельному питанні. Чи потрібно відкривати ринок землі, і якщо, так, то що чекає екосистему ринку в залежності від умов відкриття? Ми не агітуємо, не сперечаємося, нічого не захищаємо – ми організовуємо діалог і інформаційний простір, консолідуємо хаотичну інформацію, відокремлюємо емоції від фактів, розбираємося і пропонуємо не єдине вірне рішення, а карту рішень, сценарне поле», – заявила керівник проекту Тетяна Жданова.

Складається проект з трьох частин: смарт, арт та медіа.
«Смарт» включає в себе: моделювання майбутнього (форсайт), проведення конференцій, презентацій та круглих столів. «Арт» передбачає участь художників з метою поглиблення проблематики і дискусії. Художники беруть участь в форсайті, i потім за допомогою засобів мистецтва: скульптур, картин, інсталяцій вводять в дискусію нового учасника – землю – як суб’єкта. «Медіа» – медіа-супровід для контакту з різними зацікавленими сторонами.

Ми спеціально перед початком проекту не ставимо жодних критеріїв, щоб усі фактори були обговорені після, вже з експертами. Якщо ми зараз виставимо якісь маяки, то ми відразу втратимо якість дослідження майбутніх сценаріїв», – заявив форсайт-партнер проекту Валерій Пекар.

За задумом організаторів проекту, всі пропозиції будуть обговоренні разом з юристами, щоб прогноз був максимально наближений до реальності.

Ми хочемо дати правовий аналіз тим сценаріям, які будуть написані експертами, які будуть відображені митцями, де будуть враховані всі економічні складові. Всі учасники ринку заявлять про своє бачення і ми дамо виключно правовий аналіз: як той чи інший перебіг подій може бути втілений в Україні», – додав юрист проекту Артем Стоянов.

На думку заступника голови Громадського руху «Кріпак» Євгена Черняка, головна ціль відкриття ринку землі с/г призначення – це підвищення економічних показників в Україні, але поки таких варіантів від влади не запропоновано.

Це може бути позитивний сценарій: коли ринок землі відкрили і ніхто не скупив багато земель, не відбулось масштабних зловживань. Негативний сценарій – це варіант законопроекту від Гройсмана чи більш ліберальний законопроект Мушака. Їх різниця тільки в динаміці скупки землі, якщо вони будуть запровадженні. Повинен бути діалог між всіма сторонами, як наприклад ось цей проект, і обговорити всі небезпечні моменти. Якщо це скупка земель однією людиною, то це повинно бути обговорено і записано, як це мінімізувати. Наразі, потрібно мати дорожню карту відкриття ринку земель і воля, щоб це реалізувати. Але поки ми таких кроків не бачимо», – підкреслив він.

Підсумки проекту «Земельна відповідь» планують оприлюднити у жовтні 2017 року, та передати на розгляд до Верховної Ради, Кабінету Міністр та Міністерству аграрної політики та продовольства України.