друкувати


Вітчизняне насіння реалізовуватимуть за заниженими цінами

13 червня 2017, 12:56

Розвиваючи експортні можливості, вітчизняні насіннєводи змушені реалізовувати насіння за цінами нижче світових. Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.

«За І квартал 2017 року експорт насіння зернових та олійних культур з України, за даними Державного комітету статистики України, становив лише $5,3 млн. Левову частку у ньому – $5,2 млн – склало насіння кукурудзи», – поінформував завідувач відділу інноваційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, основними країнами – споживачами українського насіння є країни СНД – Білорусь, Грузія, Казахстан і Молдова, та ЄС – Австрія, Румунія і Німеччина. Також вітчизняний насіннєвий матеріал імпортують Туреччина, Малайзія, Оман та Шрі Ланка.

Розвиваючи експортні можливості для входження на перспективні ринки інших країн, в тому числі і Європейського Союзу, вітчизняні насіннєводи змушені реалізовувати насіння за цінами нижче світових, зауважив експерт. Зокрема, кукурудзу продаємо по $2150 за 1 тонну, або в 1,8 разу дешевше, сою – в 1,6 разу, пшеницю – в 5,5 разу та ячмінь – у 2,3 разу дешевше, ніж купуємо.

При цьому вітчизняні селекціонери мають досить високі нереалізовані експортні можливості з продажу насіннєвого матеріалу не в якості товарного чи фуражного зерна, а у вигляді сертифікованого посівного матеріалу», – підсумував Олександр Захарчук.