друкувати


За прогнозами у 2017/18 МР світове виробництво пшениці зменшиться

12 червня 2017, 19:17

Світове виробництво пшениці в 2017/2018 МР має всі шанси сягнути відмітки в 739,5 млн т – на 1,7 млн т більше, ніж згідно попереднього прогнозу, та, все ж, майже на 15 млн тонн менше, ніж в поточному сезоні. Про це повідомляє УАК посилаючись на дані, опубліковані Департаментом сільського господарства США (USDA) .

Основною причиною підвищення оцінки майбутнього врожаю культури стало підвищення площ посівів під нею в Росії. Крім того на рекордному рівні залишаються прогнозовані обсяги світової торгівлі пшеницею – суттєве зниження прогнозів щодо експорту пшениці ЄС (-0,5 млн т) були компенсовані анаогічним підвищенням оцінок експорту Аргентини (+0,5 млн т). Що ж до імпортерів, то найбільшими змінами в оцінках майбутньої торгівельної активності відзначився Іран, прогнозовані обсяги імпорту якого було зменшено на 0,5 млн т, що частково вдалося компенсувати за рахунок росту імпорту з боку США (+0,2 млн т) та ПАР (+0,2 млн т)

Об’єм світового виробництва фуражних зернових в 2017/18 МР, за даними експертів, становитиме 1 310,3 млн т – на 1,5 млн т менше, ніж у травневому прогнозі. України ж негативні тенденції не торкнулися – прогноз виробництва вітчизняних фуражних підріст на 0,5 млн т подолавши позначку в 37,2 млн т. Тим не менш це майже на 2 млн т менше, ніж за результатами поточного сезону.

Глобальне виробництво кукурудзи дещо просіло в новому прогнозі USDA – здебільшого за рахунок скорочення площ під культурою в Канаді та ЄС. Зниження посівних площ в Франції та Німеччині дещо «підкосили» позиції ЄС, проте прогноз виробництва кукурудзи в Євросоюзі досі перевищує результати попереднього сезону. Разом із тим скорочення виробництва культури в ЄС стимулюватиме ріст імпортних потреб, які, на думку американських аналітиків, задовільнятумуться за рахунок Росії та України, прогнозовані обсяги експорту яких було підвищено на 0,5 млн тонн в обох випадках (до 6,0 млн т та 20,5 млн т відповідно).

Тим часом світове виробництво ячменю прогнозується на рівні 137,5 млн т – на 0,5 млн т більше, ніж в травневому прогнозі, та 9,5 млн т мінше, ніж за результатами поточного сезону. Обсяги світової торгівлі культурою було переоцінено в бік незначного зниження через скорочення експорту ячменю Росією (-0,1 млн т).

Місце України на світовому ринку зернових у 2017/18 МР (млн т)

 

Двигуном росту виробництва та торгівлі олійних культур знову виявляється Китай – прогнозоване підвищення виробництва сої (+4%) в 2017/18 МР продиктоване ростом потреби піднебесної в протеїнових кормах. Ця ж причина, відповідно до прогнозу, стимулюватиме ріст імпорту культури до рекордних 93 млн т.

Місце України на світовому ринку соняшнику в 2016/17 МР (млн т)

 

Що стосується соняшнику, то тут мали місце незначні корективи. Втім, варто відмітити ріст прогнозованого USDA обсягу виробництва культури в Україні, який уже досяг відмітки в 14 млн т.