друкувати


«Украгроінжиніринг»: Виробників с\г техніки виключили з переговорів отримання дотацій  

13 червня 2017, 07:08

На сьогоднішній день виробники сільськогосподарської техніки не є учасниками розробки механізму на отримання державної компенсації на придбання техніки. Про це в інтерв’ю traktorist.ua розповів директор асоціації Віктор Погорілий

Нагадаємо, як раніше писав AgroPolit.com, в Україні створили асоціацію вітчизняних машинобудівників – громадська спілка «Українська асоціація підприємств машинобудування та інжинірингу» (Украгроінжиніринг). Її презентація відбулася під час виставки «АГРО-2017»: аграрна політика – успіх через партнерство».

За його словами, консолідована думка представників машинобудівної галузі зробить цей процес ефективнішим.

Компенсація закупівлі техніки  вітчизняного  виробництва — це позитивно… Але розподіл  бюджетної підтримки на цілі АПК відбувався без широкої участі представників сільгоспмашинобудування, то вони не мали змоги формувати механізму її отримання. До чого це призвело? Виробники с/г техніки сьогодні не є учасниками процесу. Що мені здається, не зовсім вірно. Потрібна розмова між владою та нами. Підкреслю, розмова не з одним великим гравцем, а у вигляді консолідованої думки всіх учасників процесу машинобудування — починаючи з тих, хто створює та обслуговує техніку і закінчуючи споживачами. Це й є ще однією метою асоціації», — наголосив він.

На його думку, допомога від влади у переоснащенні технологічних можливостей виробників с/г техніки, через здешевлення кредитів, допоможе всім учасникам агросектору.

На моє переконання, машинобудівний сектор потребує переоснащення та втілення нових технологій. Потрібні механізми державного стимулювання чи пільгове кредитування на нові станки, і це вірно, бо сільське господарство сьогодні вимагає якісної техніки, тому й закуповуємо її за кордоном. Але, як я казав, ми в такому випадку вивозимо гроші за кордон, не розвиваємо нашу машинобудівну галузь», — заявив директор ГС «Украгроінжиніринг» Віктор Погорілий.

Нагадаємо, відшкодування 20% вартості при придбанні вітчизняної аграрної техніки затвердили у Кабінеті Міністрів України на початку року з подачі міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового.