друкувати


Нелегальна вирубка лісів в Україні щороку зменшує бюджет на 200 млн грн

9 червня 2017, 15:47

Збитки від незаконних рубок в країні за 6 років зросли на 77%, загалом досягнувши 400 млн грн. Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання (BRDO).

Проблематику лісової галузі представники влади, бізнесу, громадськості та експертних кіл обговорювали 8 червня в Житомирі під час Круглого столу«Регуляторні хащі: ліс – товар чи ресурс?» в рамках Публічного діалогу PROДіалог.

Єдиний розмір штрафу за незаконну вирубку складає 170 грн, а механізми притягнення до відповідальності не працюють. 

Офіс ефективного регулювання (BRDO) провів ґрунтовний аналіз регулювання галузі та презентував його у Зеленій книзі “Регулювання ринку деревини”. Згідно з дослідженням, 50% інструментів регулювання лісової галузі мають високі корупційні ризики через неактуальність, 6 з 44 актів є незаконними. Нинішнє правове регулювання не здатне забезпечити облік лісів та їх використання, безсиле перед незаконними рубками, не забезпечує ефективних механізмів охорони лісу та прозорої реалізації деревини.

Діюче законодавство та складність процедур провокують тінізацію ринку. В Україні сьогодні легально працюють 9200 лісопилок, при цьому біля 12 000 є нелегальними. За умови їх легалізації, ще до початку ведення ними господарської діяльності, сума єдиного соціального внеску від них становитиме 101 млн грн. Загалом, через це держава щороку недоотримує 200 млн грн», - відзначив керівник сектору "Сільське господарство" BRDO Андрій Заблоцький.

При цьому в країні досі відсутня стратегія розвитку у сфері лісових відносин, що визначає пріоритетні напрямки поводження з лісом для держави та бізнесу. На цьому також наголосив Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської ОДА Олексій Шатило. 

Лісовий ресурс Житомирщини дозволяє забезпечити стійкий економічний розвиток регіону. В тому числі, за рахунок більшої ефективності переробної галузі. Але потрібні чіткі прозорі правила функціонування ринку», - відзначив представник обласної адміністрації.

Показник лісистості Житомирської області на сьогодні складає 33,6%, загалом область заготовляє 20% всієї деревини в Україні.

Вирішення проблем недостатності бюджетного фінансування, неефективної охорони лісу та його відновлення є надважливим завданням для регіону. Зараз інтереси лісівників, переробників і громадськості знаходяться в клінчі. Це наша спільна відповідальність – знайти вирішення складних питань», - прокоментував Начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Керівник проекту EU4Business/FORBIZ в Україні Маттіас Хальдер акцентував на важливості залучення до створення ефективного регулювання усіх учасників процесу:

Ефективне регулювання означає, що воно є дієвим для переважної більшості українських підприємств, зокрема малих і середніх, і що вони мають «однакові умови гри» на ринку. Отже, напрацювання ефективних регуляторних змін можливе лише через діалог влади та бізнесу. Ми готові поділитися з Україною – і сьогодні з Житомиром – європейським досвідом у сфері регулювань у лісовому господарстві».

Під час заходу представник Екологічного агентства Австрії Міхаель Зуттер ознайомив учасників з презентацією кращого досвіду лісівників Болгарії, Румунії, Австрії та низки інших європейських країн.

Україна має величезний потенціал у лісовому господарстві. Ключ до його реалізації – у ефективності  використання ресурсів, стратегічному партнерстві держави з представниками галузі та побудові ланцюга доданої вартості», - переконаний він.

Участь у заході також взяли представники Міністерства агропромислового розвитку, Державної регуляторної служби у Житомирській області, представники бізнесових, експертних кіл, керівники лісгоспів, деревообробних підприємств Житомирщини та громадськості.