друкувати


Держгеокадастр хоче контролювати ефективність використання державних земель — Мартинюк

6 березня 2016, 14:05

Після прийняття законопроекту № 2279 і втрати Держгеокадастром повноважень з розпорядження держземлями без аукціонів  відомство зосередиться на двох інших задачах. Про це в інтерв’ю «Урядовому кур’єру» повідомив  голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

«Держгеокадастр має зосередитися на двох основних функціях: веденні кадастру і виправленні помилок у ньому, а також на контролі за використанням та охороною земель. На жаль, після ліквідації земельної інспекції при Держземагентстві та передачі функції до Держсільгоспінспекції контролем земель ніхто не займався. Як наслідок, маємо зниження родючості ґрунтів та їх виснаження. Крім того, бюджет втрачає значні суми за безоплатне використання держземель», — пояснив він.

Він  розповів, що нещодавно Держгеокадастр провів  вибірковий моніторинг використання земель в одному з районів Київщини і виявили, що там на 1,5 тис. державної землі хтось безоплатно господарює.

«І думаю, таких умовних 1,5 тисячі є в кожному районі. Так не повинно бути! Постановою Кабміну №442 функцію контролю за землями передали екоінспекції. Маю великі сумніви, що екологи зможуть проконтролювати дотримання агротехнологій тощо. Тож нічого не зміниться, і земля й надалі деградуватиме. Тоді як Держгеокадастр має відповідних фахівців і готовий проводити роботу із земельного контролю», —  підсумував він.