друкувати


«Укрзалізниці» дали червону картку за корупцію

6 червня 2017, 16:27

Вантажні перевізники та залізничні оператори назвали ПАТ «Укрзалізницю» (УЗ) найбільш корумпованим органом серед державних підприємств у транспортній галузі. Про це йдеться в дослідженні «Корупція в транспортному бізнесі» проведеного Центром транспортних стратегій (ЦТС) спільно з компанією Deloitte.

Дослідження проводилося на базі опитування компаній-операторів портового та залізничного бізнесу. Згідно документу, більше половини респондентів назвали «Укрзалізницю» найкорумпованішим органом, ще третина опитаних назвали підприємства підпорядковані Міністерству інфраструктури України.

Відмітимо, що боротьбу з корупцією, як ключовий напрямок реформування «Укрзалізниці» відмітили опитані члени Американської торговельної палати – таку думку підтримали 83% респондентів. При цьому 61% опитаних відзначили, що на цьому етапі антикорупційні заходи УЗ є неефективними», – йдеться у матеріалі ЦТС.

Опитування дає чітке бачення, що більшість операторів-перевізників (76%), відмітили розподіл вагонного парку (оформлення та подачу документів), таке де корупція найбільш поширена. Також 40% респондентів поставили максимальну оцінку за прояви корупції при здійсненні державних закупівель.

Разом з цим, опитування визначало думки компаній-перевізників, які заходи найбільш ефективні у боротьбі з корупцією.

Контакти з чиновниками повинні бути мінімізовані, а робота повинна бути побудована за принципом єдиного вікна. Введення норм електронного документообігу в профільному міністерстві було анонсовано ще в 2015 році, мільярдні суми витрачалися на придбання відповідного програмного забезпечення на рівні Кабміну, проте поки введення стандартів роботи e-governance залишається на рівні декларацій і бізнес-проекти тонуть в бюрократичній рутині (твердження ТЕО, технічної документації, землевідведення та інше)», – зазначили там.

За даними сайту ПАТ «Укрзалізниця», наразі компанія забезпечує 82% вантажних і майже 50 % пасажирських перевезень, які здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії.

Як повідомляють «Українські Новини», завтра міністр інфраструктури Володимир Омелян проситиме Кабмін звільнити главу «Укрзалізниці» Войцеха Балчуна.

Я вважаю, що це epic fail. Останній рік він пройшов навіть не під гаслом реформ, а просто виправдовуючись, "чому у нас не вийшло". Я вважаю, що це неприпустимо», – сказав міністр.

Він підкреслив, що має намір підняти питання відставки Балчуна на засіданні Кабінету Міністрів 7 червня і заявив, що вже необхідно приймати рішення про призначення виконуючого обов'язки голови правління ПАТ.