друкувати


Питання земельної децентралізації повинно негайно бути розглянутим

6 червня 2017, 12:02

Потрібно провести консультації з представниками всіх депутатських фракцій та груп парламенту, представниками профільного комітету та за участю голови Верховної Ради Андрія Парубія, прем’єра Володимира Гройсмана для прийняття законопроекту №4355 та проведення земельної децентралізації в Україні. Про це повідомив на своїй сторінці Facebook представник депутатської групи «Відродження», голова підкомітету з питань земельних відносин Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч після погоджувальної ради парламенту.

Нагадаємо, що законопроект №4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» був прийнятий 19 квітня 2016 року.

За його словами, людей турбує зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Проте, щоб почати предметну дискусію з цього питання, потрібно вирішити ключові проблеми.

Не можна відкривати ринок, поки всі не будуть у рівних умовах. На сьогодні, на жаль, малі та середні українські фермери не можуть конкурувати з великими агрохолдингами. І взагалі про яку конкуренцію можна говорити, коли у фермера навіть обігових коштів немає, а що вже говорити про викуп землі?», — каже він.

На його думку, ще одна проблема — це питання консолідації земель.

Поки на законодавчому рівні ми не закріпимо механізму, який би дозволив землекористувачам ужитися на одному полі, у нас постійно буде підґрунтя для рейдерства і різних сумнівних схем. У нас зараз типова ситуація, коли на одному полі є два або три орендарі і, крім того, постійно збільшується кількість одноосібників. Без вирішення цього питання запускати ринок не можна. Відповідний законопроект в парламенті зареєстрований. Ну і дуже важливо вирішити питання земель колективної власності та невитребуваних паїв, без яких консолідація неможлива», — розповідає політик.

Він наголошує, що важливе питання в контексті земельної реформи — це землі за межами населених пунктів. Відкриття ринку без передачі цих земель місцевим громадам поставить під сумнів розвиток цих же громад та призведе до занепаду сільських територій.

Всі говорять, що законопроект №4355, який цю проблему вирішує, треба приймати в другому читанні. Про це говорив і прем’єр-міністр, і віце-прем’єр Геннадій Зубко, про це говорять народні депутати. Але, як основний автор цього законопроекту, я не впевнений, що на сьогодні є голоси в сесійній залі для його прийняття. Багатьом органам влади цей законопроект невигідний. Прийняття його надзвичайно важливе, і, на мій погляд, змогло б частково відновити довіру у місцевого самоврядування як до уряду, так і до парламенту.У контексті земельної реформи ми не можемо провалити цей законопроект, тому що він ключовий. І тут якраз потрібна чітка і зрозуміла позиція уряду. Залишалось три пленарні тижні до закінчення сесії, тому це питання потрібно вирішувати найближчим часом», — додає Кулініч.