друкувати


Озвучено концепцію земельного ринку України

1 червня 2017, 08:26

Концепція відкриття ринку землі має складатися з трьох блоків. Таку точку зору в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com висловив народний депутат («Самопоміч»), член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що днями уряд утворив міжвідомчу робочу групу, яка має напрацювати концепцію першого етапу запуску ринку землі. До її складу увійшов ряд депутатів, у тому числі, Мірошніченко.

 

 

Я пропоную проводити земельну реформу, відштовхуючись від нинішньої соціально-економічної ситуації в країні. Тобто, вона враховує стан економіки і розвиток суспільства, наявні права й можливості розпоряджання землею власників, структуру виробництва в АПК тощо. Тільки так можна створити модель ринку, яка надасть усім учасникам рівні права та можливості розпоряджатися землею. В моєму розумінні для цього й потрібні три основні блоки», – пояснює він.

На думку Мірошніченка, перший блок стосується запуску механізму оренди землі.

Тобто слід завершити законодавчу платформу для розвитку ринку прав оренди земель сільськогосподарського призначення, емфітевзису, передбачивши можливість їхньої застави та продажу. Щоб всі учасники ринку без зміни власника землі могли отримувати кошти під заставу права користування земельною ділянкою. Паралельно у цьому блоці слід передбачити проведення справедливої оцінки земель сільськогосподарського призначення (держава має визначити мінімальну ціну, яка ляже в основу отримання земельних кредитів)», – пояснює він.

Другий блок – розробка державних програм фінансування для середніх і дрібних виробників та фермерів.

У проекті бюджету на 2018 рік слід передбачити кошти на державну програму фінансування проектів розвитку сімейних ферм і малих фермерських господарств під заставу прав власності та прав користування землею сільськогосподарського призначення. У середньостроковій перспективі (3–5 років) варто закріпити бюджетне пільгове та довгострокове кредитування через державні та приватні банки малих господарств і сімейних ферм. Передусім це стосується таких сфер, як садівництво, овочівництво, ягідництво, тваринництво (виробництво молока, сиру, органічних продуктів), будівництво теплиць», – говорить він.

І третій, за словами члена комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Івана Мірошніченка, – власне відкриття ринку землі з усіма запобіжниками від обезземелення. До цього етапу, переконаний він, більшість учасників ринку підійдуть уже підготовленими, вони знатимуть і розумітимуть як функціонуватиме ринок земель.

Усі три блоки концепції ринку земель потрібно приймати у законодавстві «одним пакетом», а їх реалізацію планомірно розвести у часі. Це можна зробити до кінця 2017 року. Щоб дійти до вільного ринку землі потрібно близько 3 років. Але протягом цього часу треба створити надійну законодавчу базу та дати можливість власникам земельних паїв почати власну справу на землі і стати на ноги. Люди повинні отримати право вибору – або працювати самостійно, або здавати в оренду, або продати землю. Лише надання реальної альтернативи продажу землі змусить зняти усі «страхи» перед ринком землі, які зараз панують серед населення. Решта учасників (дрібні фермери та холдинги) також готуватимуться, знаючи правила», – підсумував він.