друкувати


Український коньяк порівнюють з отрутою

31 травня 2017, 09:48

В Україні виготовляють коньяк з фальсифікованого коньячного спирту. Про це повідомляє «Пушкинская.net» за матеріалом сайту «Буквы».

Переважна більшість наших «коньякоробів» не роблять самі коньячні спирти, а закуповують їх в інших країнах. Завдяки цьому процес виробництва 5-річного коньяку скорочується до декількох місяців. Ціна коньячного спирту, перевіреного українськими виробниками, за 1 літр становить приблизно $4, а у основних експортерів цієї сировини - Молдови, Грузії та Північного Кіпру - $2.

За даними дослідження, вітчизняні заводи закуповують сировину, в яких немає і сліду від коньячного спирту, про що свідчать експертизи. Більш того, вона може бути небезпечна для життя.

Генеральна прокуратура почала розслідування за фактом ввезення в країну «отруйних речовин» ще в 2014 році. За даними слідства, ПАТ «Цюрупинське», ТОВ «Миколаївський коньячний завод», ТОВ «Промислово-торговельна компанія «Шабо», ПрАТ «Одеський коньячний завод», ТОВ «Торговий дім «Марінталь» і ряд інших українських заводів з виробництва коньяку закуповували у компанії, зареєстрованої на Північному Кіпрі, спирт етиловий ректифікований з невеликим вмістом винного дистиляту. Оформлення цього вантажу відбувалося, в тому числі, на Одеській митниці. Вартість такого продукту на той час була 0,45 цента за літр. Тобто, «коньячники» просто економили, виробляючи те, що коньяком називати ніяк не можна.