друкувати


Депутат від БПП радить «набити шишки» з держземлями перед відкриттям ринку землі

31 травня 2017, 07:28

Продажу всіх земель сільськогосподарського призначення мають передувати земельні торги державними угіддями. Про це в ефірі телеканалу Рада заявив народний депутат від «Блоку Петра Порошенко» (БПП), заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Олександр Бакуменко.

На його думку, це дасть змогу удосконалити законодавство в цій сфері та визначити ціну за один гектар.

«Можна виписати законопроект «Про обіг земель…», проголосувати за нього і через три роки вводити ринок землі.  В цей час виписати всю законодавчу базу, зробити всі «запобіжники». Також в цей період потрібно провести пілотні проекти з державною власністю. В державній власності є близько 10 млн га землі. Треба продавати через аукціони невеликі масиви цих земель. Так ми зможемо дізнатись, яка буде ціна, «набити шишки» при цьому. Також треба сформулювати державне агентство, яке буде цим займатись. І до введення ринку, наприклад протягом трьох років, буде виписана вся дорожня карта, виписані всі необхідні законопроекти, створені умови для цього ринку і він почне працювати», – заявив він.

В той же час, народний депутат від БПП розуміє, що в людей на селі немає грошей купити землю, тому для них потрібно ввести державну підтримку. А щоб перевірити законність грошей, потрібно ввести обов’язкове декларування для покупців землі.

В селі мало у кого сьогодні є гроші. Якщо у фермера вони є, то це обігові гроші. І кажуть, можуть скупити землі ті, хто не правильно заробив гроші. Колишні прокурори і та інше. Тут можна виставити «запобіжник» – всі, хто хоче купити землю, повинен відповісти перед НАБУ: звідки гроші? Ми ж (народні депутати та інші держслужбовці) декларуємо свої статки. Якщо ти прийшов купувати землю, то поясни звідки гроші», – стверджує заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

Коли ринок землі запрацює, то вже на першому етапі ціна за оренду підніметься.

Сьогодні ціна оренди в середньому 6-7%, від її вартості. Після відкриття вона буде приблизно 9-10%. Ті люди, які здають в оренду свої земельні паї вони від цього виграють. Більш того, я вважаю, що приблизно  65-70% орендних відносин збережуться», – каже політик.

На думку народного депутата, продаж земель залучить велику кількість іноземних інвестицій.

Це буде цивілізований ринок землі, який дасть змогу при раціональному використанню великім інвестиціям зайти в Україну», – запевнив Олександр Бакуменко.

Нагадаємо, Олександр Бакуменко прийшов у Верховну Раду України з посади голови ради директорів асоціації «Союз птахівників України». Його пов’язують з власником найбільшого виробника м’яса птиці в Україні, головою правління та засновником Міронівського хлібопродукту Юрієм Косюком.

Нагадаємо, у понеділок 29 травня Кабінет Міністрів України провів закриту нараду з представниками асоціацій фермерів, народними депутатами та експертами щодо відкриття ринку землі с/г призначення. Результатом засідання стало створення робочої групи, яка повинна подати пропозиції до Уряду щодо обмежень на першому етапі запуску ринку землі.

Як раніше повідомляв AgroPolit.com, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк виступає за відкриття ринку землі с/г призначення, але з обмеженнями на першому етапі: тільки фізособам-українцям і в обсязі не більше 200 га в одні руки. Деталі наступних етапів достеменно невідомі. Його модель обігу земель підтримує і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

В той час, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий каже, що основою концепції земельної реформи в Україні має стати запровадження купівлі-продажу та застави прав оренди земельної ділянки.