друкувати


Експерт розповів, чому потрібно остерігатись земельної реформи

30 травня 2017, 16:34

Відкривати поспіхом ринок землі не можна через дві вагомі причини. Таку точку зору висловив на своїй сторінці Facebook заступник голови Громадського руху «Кріпак» Євген Черняк після засідання круглого столу «Майбутнє земельної реформи» від Українського Інституту Майбутнього.

Нагадаємо, вчора Кабінет Міністрів України провів закриту нараду з представниками асоціацій фермерів, народними депутатами та експертами щодо відкриття ринку землі с/г призначення. Результатом засідання стало створення робочої групи, яка повинна подати пропозиції до Уряду щодо обмежень на першому етапі запуску ринку землі.

Як раніше повідомляв AgroPolit.com, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк виступає за відкриття ринку землі с/г призначення, але з обмеженнями на першому етапі: тільки фізособам-українцям і в обсязі не більше 200 га в одні руки. Деталі наступних етапів достеменно невідомі. Його модель обігу земель підтримує і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

В той час, міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий каже, що основою концепції земельної реформи в Україні має стати запровадження купівлі-продажу та застави прав оренди земельної ділянки.

На думку Євгена Черняка, перша проблема криється в механізмі доступу іноземних компаній.

Допуск іноземних компаній.. Чи це настільки погано? Є різні компанії та різний капітал (західний, азійський, країн арабського світу). Хто та як буде використовувати українську землю? Чи будуть розвиватись сільські території? Чи буде робота українцям? Який обсяг земельних ресурсів ми можемо продати, без шкоди для продовольчої безпеки та наших економічних інтересів як одного з лідерів світового агробізнесу? Питань багато, але відповідей у мене поки немає», — вважає він.

Друга полягає в загрозі російського капіталу.

Побоювання раціональні. По-перше, це будуть неефективні власники. По-друге, часто спекулятивні. Можливим виходом тут була б процедура пояснення походження коштів на купівлю землі. Але це реально в розвинених західних країнах, але не в Україні поки. В теорії доцільно було б передбачити обмеження для компаній та фізичних осіб походження з РФ. Але тут нам потрібна ефективна система контролю бенефіціарів і не тільки в Україні. З іншого боку, не бачу проблеми завести гроші на якісь Мозамбікські компанії і через них працювати на ринку», — говорить Черняк.

За його словами, земельна реформа та ринок землі є дуже складними темами та потребують масштабних, довготривалих дискусій, обговорень, моделювань.

Я зачепив лише кілька питань з сотні. Хочу сказати, що мене дуже дивують люди, які впевнено заявляють про те, що є геніями реформи та штовхають ті, чи інші ідеї. Можна так помилитись, що трусане не тільки село, аграрну галузь, а й кожного з нас», — наголосив заступник голови Громадського руху «Кріпак».