друкувати


Земельну реформу «замоложують» збільшенням оренди за використання державних земель

30 травня 2017, 08:23

Уряд підтримав ідею збільшення вартості орендної плати за використання державних сільськогосподарських земель. Про це у своєму Фб написав народний депутат від «БПП» Олексій Мушак за підсумками робочої зустрічі з прем’єром з приводу земельної реформи.

Нагадаємо, що зустріч відбулася за зачиненими дверима без  преси і на ній було присутнє обмежене коло  аграріїв та учасників ринку. Представників фермерів там  не було, як не було і профільного міністра Тараса Кутового, лише - його перший заступник Максим Мартинюк.

Як стверджують джерела AgroPolit.com, зустрічі передувала активна підготовча робота у регіонах з тим, щоб на зібранні «делегати» регіональні підтримали ідею голови уряду Володимира Гройсмана віддавати 200 га в одні руки. Втім, це шкодить аграрному ринку, бо  фактично «розриває» земельні банки  існуючих агрокомпаній. Такий крок,  пояснюють джерела видання, може бути відповіддю МВФ,  який потрібно хоч якось заспокоїти. Як раніше писав AgroPolit.com МВФ вимагає від української влади відкрити ринок землі до 2018 року. Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий навпаки притримується думки, що основою концепції земельної реформи в Україні має стати запровадження купівлі-продажу та застави прав оренди земельної ділянки.

Роки активного мораторію породили жахливі зловживання. Наразі є 45 тисяч кабальних договорів оренди державної землі. Щорічна плата інколи складає 300 грн за 1 га. $12 на рік за саму кращу землю в світі!!! Такі договори були підписані як місцевою, так і центральною владою… Саме тому моя спільна ініціатива з першим віце-прем'єром Кубівом про підвищення оренди державної землі хоча б до 10% НГО або близько 3000 грн отримала підтримку прем'єра. Це додатково мінімум 1 млрд грн щороку в місцеві бюджети. Попередній інструментарій вже пророблений», -  пояснив Мушак.