друкувати


Степан Капшук про два законодавчі бар’єри для розвитку олійної галузі

5 березня 2016, 14:08

Генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук озвучив основні законодавчі перепони для розвитку галузі. Про них він розповів в інтерв’ю «Українській аграрній конфедерації».
«Однією із головних перепон в роботі олійно-жирових підприємств є постійні спроби деяких народних депутатів скасувати експортне мито на насіння соняшнику. Але ці "палки в колеса" лише загартовують олієжировиків. Так, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект “Про внесення змін до Закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур" (№ 1837 від 26.01.2015 року), який у 2015 році не був підтриманий Кабінетом Міністрів України та Національною академією аграрних наук України. Спроби скасувати дію експортного мита на насіння соняшнику негативно впливають не лише на олійнодобувні підприємства, але й на весь олійний ринок», — пояснив він.
На думку Капшука, також негативний вплив може мати законопроект "Про внесення змін до деяких Законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів" (реєстраційний № 3871 від 02.02.2016 року). «Зокрема, запропонована у законопроекті норма щодо заборони використання пальмової олії та її фракцій при виробництві харчових продуктів є необґрунтованою. Зараз не існує наукового обґрунтування заборони пальмової олії при виробництві харчових продуктів. У жодній країні світу заборони на використання пальмової олії в харчових цілях не існує. В Україні збудовано потужності (понад 1 млн тонн на рік) з переробки та фракціонування тропічних сирих олій (пальмової, пальмоядрової, кокосової), що дало можливість створити більше трьох тисяч робочих місць», — деталізує він. Капшук переконаний, що ця заборона призведе до суттєвого зниження конкурентоспроможності багатьох видів харчової продукції, навіть