друкувати


Президент дав старт приватизації без російських інвесторів – офіційно

5 березня 2016, 12:32

Президент України Петро Порошенко підписав закон (№1005-VІІІ) «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процесу приватизації, який дозволить уряду почати приватизацію великих державних підприємств. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Верховна Рада прийняла законопроект №2319а-д у другому читанні і в цілому ще 16 лютого.

Закон вносить ряд нововведень.

Якщо раніше перед приватизацією на фондовій біржі потрібно було продавати міноритарний (неконтрольний) пакет акцій підприємства від 5 до 10%, то тепер ця норма скасована.

Заборонено допускати до приватизації представників держави-агресора або держави, проти якого введені санкції. По суті цей пункт забороняє купувати українські підприємства Росії.

Перелік підприємств, які держава запланувала віддати інвесторам на приватизацію, Кабмін затвердив ще в минулому році.

Зараз ФДМУ планує виставити на продаж в 2016 році близько 450 об'єктів приватизації. З них об'єктів 20 – це великі підприємства, 50 – середні компанії і близько 380 – об'єкти малої приватизації. Одним з головних об'єктів, що планується приватизувати в поточному році, є Одеський припортовий завод. Конкурс запланований на 30 червня.

 Нагадаємо, що в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com голова ФДМУ Ігор Білоус повідомив, що цього року до продажу готується 26 об'єктів,  а також озвучив подальші плани щодо основних агарних  актвиів  держави.