друкувати


Україна поглиблюватиме аграрні відносини з Африкою

26 травня 2017, 11:50

Український аграрний сектор має нереалізовані ніші для поглиблення співпраці з країнами Африки. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції під час заходу «День Африки. Пріоритети співробітництва України з країнами Африки в економічній та освітянській галузях», організованим Міністерством закордонних справ України.

«Сьогодні країни Африки входять в топ-3 ключових покупців української аграрної продукції. Лише за чотири місяці цього року експорт українських харчових продуктів до цього континенту становив $ 1,175 млрд. Найбільшим попитом наші товари користуються на ринках Марокко, Алжиру, Тунісу, Єгипту та Лівії. Але, звісно, обидві cторони мають ще нереалізовані напрямки для поглиблення співпраці», - заявила Трофімцева.

Вона додала, що головними товарами українського експорту до африканських країн стали зернові, олійні культури, бобові, яйця, м'ясо, вершкове масло.

Також заступник міністра підкреслила, що ефективним інструментом для активізації спільної роботи та потенційних проектів є торговельні місії та двосторонні бізнес-форуми.

«Проведена наприкінці минулого року спільно з МЕРТ торговельна місія до Кенії та Танзанії принесла свої позитивні і конкретні результати для всіх сторін. По-перше, вона сприяла активізації або навіть встановленню спільного діалогу на міжурядовому рівні. По-друге, стала ефективним майданчиком для налагодження прямих партнерських контактів між представниками бізнесу», - наголосила заступник міністра.

Трофімцева зазначила, що український аграрний сектор має багато цікавих підсекторів для реалізації спільних проектів. Такі українські товари, як продукція з доданою вартістю, молочні продукти, перероблені фрукти та овочі, заморожене м'ясо, сільськогосподарська техніка та корми - знайдуть своїх покупців та матимуть попит на ринках африканських країн.

Задля активного розвитку нашого діалогу необхідно використовувати всі потенційні можливості. Проведення спільних міжурядових зустрічей, В2В заходів або торговельних місій – це все ефективні інструменти для інтенсифікації нашої співпраці», - резюмувала заступник міністра.