друкувати


Для переговорів з НБУ про реструктуризацію боргу потрібен авторитетний посередник

23 травня 2017, 12:52

Власник агрохолдингу «Укрлендфармінг» і екс-власник банків «ВіЕйБі» і «Фінансова ініціатива» Олег Бахматюк сподівається на нормалізацію відносин з Національним банком України після зміни його голови, підтверджує готовність реструктуризувати свої борги перед ним і Фондом гарантування вкладів на 7 років і пропонує при необхідності найняти авторитетного посередника для таких переговорів. Про це повідомяляє «Інтерфакс-Україна».

Ми письмово звернемося до нового глави Нацбанку з пропозицією забезпечити певний потік ресурсу за 7 років з урахуванням того, який cash fllow зможемо генерувати. Я навіть готовий не брати участь у зустрічі особисто: ... можна найняти компанію, яка буде діяти в рамках економічного інтересу обох сторін , - сказав він в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, таким посередником може бути будь-яка компанія з «великої четвірки», «може бути навіть ICU» (інвестгруппа, яку раніше створила і очолювала заявила про відставку глава НБУ Валерія Гонтарєва - ІФ).

Бахматюк висловив надію, що новий керівник Нацбанку сяде за стіл переговорів, щоб повернути борг за 5-7 років.

Він нагадав, що неодноразово звертався до президента і прем'єр-міністра з проханням втрутитися в ситуацію, однак позиція очолюваного Гонтаревой регулятора не змінилася і стала ще більш радикальною.

Власник «Укрлендфармінга» зазначив, що компанія «жива» і за три з половиною роки без залучення кредитів змогла повернути кредиторам понад $ 470 млн, однак поліпшення показників і нормалізації відносин з усіма кредиторами перешкоджає деструктивна, на його думку, позиція НБУ і особисто Гонтаревой .

Завдяки старанням пані Гонтаревої ці переговори (з кредиторами - ІФ) йдуть дуже складно: люди втомилися від її токсичних заяв», - вважає Бахматюк.

Він підкреслив, що вважає основним завданням досягнення домовленості з Нацбанком і Фондом гарантування вкладів фізосіб, проте пропонований Гонтаревой шлях арешту компанії призведе до її втрати.

Ми говоримо Нацбанку, що в разі арешту компанії вони не отримають гроші, тому що першочергове право на акції є у заставного кредитора - це експортно-імпортні міжнародні агентства, синдикати банків. У разі накладення арешту, згідно з договором з цими кредиторами, виникає дефолт» , - пояснив Бахматюк.

Він також відкинув звинувачення Гонтаревой про крадіжку грошей з банку «Фінансова ініціатива», в який, за його словами, він інвестував $ 400 млн, а також про незаконну його діяльності до і після визнання неплатоспроможним.

За його словами, в даний час банком «Фінансова ініціатива» повністю управляє Фонд гарантування вкладів, який успішно судиться з Нацбанком за повернення належних банку активів.

Бахматюк закликав НБУ однаково ставитися до всіх власників визнаних неплатоспроможними банків, вказавши в якості прикладів більш лояльного ставлення екс-власників банку «Дельта» Миколи Лагуна, «Фінанси і Кредит» Костянтина Жеваго, Приватбанку Ігоря Коломойського.

Я готовий платити і прошу реструктуризацію на 7 років. Ставтеся до мене так само, як ви ставитеся до всіх інших», - сказав він.

Бізнесмен додав, що його компанії готові обслуговувати свої зобов'язання і перед державними Укрексімбанком і Ощадбанком.

Діалог з держбанками у нас є, але вони не можуть виступати проти слів регулятора ... Держбанки не хочуть втрачати клієнта, який платить їм відсотки. Ми обслуговуємо їх кредити, хоча в Укрексімбанку у нас вони були в валюті - близько $ 60 млн, і вони по нам болісно вдарили», - описав ситуацію власник" Укрлендфармінга».

Як повідомлялося, НБУ 20 березня 2015 року вирішила відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк "Фінансова ініціатива». Потім Нацбанк подав на О.Бахматюка в суд п'ять позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, сумарно заборгували НБУ з рефінансування 10,9 млрд грн.

У свою чергу, Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ і заявив про готовність до компромісу з Нацбанком з питання поручительств, запропонувавши мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед НБУ.

За його словами, всі переговори з Нацбанком з питання поручительств завершувалися безуспішно.