друкувати


Рівненській АЕС може нашкодити видобуток бурштину

21 травня 2017, 11:01

У Володимирецькому районі – неподалік від РАЕС – бурштин вимивають прямо під магістральною лінією електропередачі, якою напруга подається, в тому числі, і в столицю. Про це повідомляється в матеріалі на сайті «Інтера».

Журналісти виявили невідоме до цього широкого загалу родовище – в селі Ромейки неподалік від Рівненської атомної станції. Там прямо під магістральною лінією електропередач працюють старателі з помпами. Співробітники оперативного штабу витягають шланги з свердловин і спеціально виводять їх з ладу, щоб старателі не змогли ними користуватися.

Як повідомили на атомній електростанції – цією високовольтною лінією електроенергія поставляється в столицю.

За словами експертів, згідно із законом, в санітарних зонах електромереж, а це 40 метрів від опори – заборонена будь-яка господарська діяльність, навіть худобу випасати не можна. Інакше, можливі серйозні наслідки.

Руйнування об`єктів інфраструктури – це кримінально каране діяння, між іншим. Економічно збитки від всієї цієї історії  будуть дуже істотними. Для компаній, які займаються магістральним транспортом і електрикою в Україні – це Укренерго», – говорить співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич .

Можлива аварія на цій магістральної лінії електропередач призведе до зупинки одного з блоків-мільйонників Рівненської АЕС. Це буде серйозний удар по енергетичній системі України і може спровокувати віялові відключення.