друкувати


Підсумки Аграрного дня у Верховній Раді

18 травня 2017, 19:03

Сьогодні Верховна Рада розглянула 6 законопроектів та 1 постанову в рамках Аграрного дня. Повідомляє кореспондент AgroPolit.com

Зокрема, у другому читанні прийнято законопроект № 4570 «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою». Ініційований прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом законопроект від подачі до прийняття у другому читанні проходив між кабінетами Ради менше року. Сьогодні документ підтримали 237 народних депутатів.

Не дивлячись на його галасливу назву стосується він лише страхування ризиків у рибному господарстві.

Метою прийняття законопроекту є заміна термінів та доповнення поняття «сільськогосподарський страховий ризик» у відповідності із Законом України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», – йдеться у пояснювальній записці.

А ось на законопроект № 0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» у Мініагрополітики чекали більше двох років. Внесений до парламенту ще в листопаді 2014 році, він був сьогодні підтриманий 251 народним депутатом у повторному другому читані.

Сьогодні Україна стала ще на крок ближчою до європейських стандартів якості й безпечності харчових продуктів, адже у Верховній Раді ухвалили Закон №0906. Він реформує систему державного контролю щодо продуктів харчування, кормів і тварин. Завдяки цьому Закону виробникам української продукції буде набагато простіше вийти на нові європейські ринки. А українці отримають можливість купувати харчові продукти з високим рівнем безпечності», – написав на своїй сторінці у Facebook міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

У Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів додали, що документом, зокрема, впроваджує перевірки бізнесу без попередження.

Закон № 0906 передбачає ряд новацій у системі держконтролю. Це перевірки операторів ринку без попередження, фаховий державний контроль, вичерпний перелік питань для перевірки, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), механізм пом’якшення відповідальності щодо певних порушень», – йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Також у першому читані було прийнято Законопроект № 4638 «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок». За проголосувало 232 народних депутата  

Згідно пояснювальній записці до законопроекту він дасть змогу використовувати землі Міністерства оборони України цивільно-військовим системам організації повітряного руху.

Прийняття Закону України № 4638 дасть змогу за погодженням з Міністерством оборони України використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроекти № 4922 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», народні депутати не підтримали та передали на доопрацювання в комітет та повторне перше читання

«Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», – зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Натомість, Верховна Рада ухвалила в першому читані законопроект № 3157 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками». За відповідне рішення проголосували 247 народнийх депутатів

Зацікавлені громадяни та юридичні особи з метою захисту своїх прав в умовах суперечливого правого регулювання при отриманні права оренди водних об’єктів змушені укладати два договори: договір оренди водного об’єкта та договір оренди землі. Така ситуація не є виправданою, створює необґрунтовані перешкоди у процедурі передачі водних об’єктів у оренду та порушує права громадян і юридичних осіб», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, який це повинен змінити», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту

Під час обговорення законопроекту народний депутат від Блоку Петра Порошенко Борислав Розенблат заявив, що документ спрощує ведення бізнесу саме для фермерів, як фізичних осіб.

Багато фермерів стикаються з правовою колізією - вони не можуть орендувати водні об’єкти. Зараз потрібно орендувати водну гладь, а потім саму ділянку під ним. Ми ускладнюємо їм життя. Цей законопроект спростить ведення бізнесу для фермерів. Також ті хто вносить кошти для меліорації будуть більш впевнені у своєму бізнесі», – наголосив він

Єдина постанова в Аграрний день не була підтримана. Саме проект постанови № 6241 «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі» не був підтриманий радою. За відповідне рішення проголосували 187 народних обранців з 226 необхідних.

За допомоги цього документу народні депутати планували розробити та обговорити з громадськістю «дорожню карту» запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Ініціатором проекту рекомендацій щодо регулювання обігу земель с/г призначення став заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. Він нагадав, що минулого року, за результатами парламентських слухань між депутатами не було спільної думки.

Між учасниками парламентських слухань від 21 грудня 2016 року, були значні розбіжності щодо запровадження моделі ринку земель сільськогосподарського призначення. Тому аграрним комітетом ВР, було запропоновано Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Держгеокадастру, фермерам, експертам та всім зацікавленим сторонам запропонувати «дорожню карту» з дієвими запобіжниками, з урахування кращого світового досвіду, проведенням широкого громадського обговорення і подати на затвердження кабінету міністрів поетапне впровадження ринку землі с/г призначення», – заявив він