друкувати


Народні депутати не дали «ходу» дорожній карті впровадження ринку землі

18 травня 2017, 15:11

Проект постанови «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі» не був підтриманий радою. За відповідне рішення проголосували 187 народних обранців з 226 необхідних. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com

Ініціатором проекту рекомендацій щодо регулювання обігу земель с/г призначення став заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. Він нагадав, що минулого року, за результатами парламентських слухань між депутатами не було спільної думки.

«Між учасниками парламентських слухань від 21 грудня 2016 року, були значні розбіжності щодо запровадження моделі ринку земель сільськогосподарського призначення. Тому аграрним комітетом ВР, було запропоновано Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Держгеокадастру, фермерам, експертам та всім зацікавленим сторонам запропонувати «дорожню карту» з дієвими запобіжниками, з урахування кращого світового досвіду, проведенням широкого громадського обговорення і подати на затвердження кабінету міністрів поетапне впровадження ринку землі с/г призначення», – заявив він

Головний радикал Олег Ляшко наголосив, що взагалі проти відкриття ринку землі с/г призначення, тому і «дорожній карті» його партія не дасть голосів.

Коли президент прем’єр-міністр та інші високопосадовці, підписували меморандум з міжнародно-валютним фондом де брали на себе зобов’язання відкрити ринок землі. Ніхто з них не пішов до селян і не спитав, чи хочуть вони цей ринок земель і які будуть наслідки цього ринку земель. Сьогодні влада бреше, що коли прийде інвестор то буде порядок на селі. Не буде ніякого порядку тому що селян перетворять на батраків. Не буде ніяких порядків поки фермер не буде господарем на своїй землі. Позиція радикальної партії ми проти продажу землі тому що цю землю не куплять українські селяни, а транснаціональні корпорації. Для того щоб фермер був господарем на селі треба дати максимальну державну підтримку для наших селян», – наголосив він.

Народний депутат від партії «Блоку Петра Порошенко» Григорій Заболотний заявив, що проектом запропонованим аграрним комітетом пропонується лише створити «дорожню карту», а не відкривати модель обігу земель.

Нас завалюють листами, що помекають фермери, керевникі фермерських господарств, а їх діти не можуть оформити на себе фермерське господарство, тому що треба нести його на аукціон, що стосується сьогодні парламентських слухань Ми не ставимо питання давайте продавати землю, ми даємо доручення відпрацювати міністерствам, всі запобіжники, які дали б можливість в перспективі дати можливість дати нормальний цивілізований обіг с/г земель. Не треба ховати голову, ми нікоду не дінемось, а проблеми з’являються і їх потрібно вирішувати», – наголосив він.