друкувати


Аграрний день в Раді – що чекає на фермерів

18 травня 2017, 10:39

Сьогодні Верховна Рада розгляне 6 законопроектів та 1 постанову в рамках Аграрного дня. Про це йдеться у порядку денному пленарного засідання на сайті парламенту.

Зокрема, у другому читанні розглядатимуть законопроект № 4570 «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою». 

Законопроект № 0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин. 

Як написав на своїй сторінці у Fаcebook заступник голови комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, прийняття цього законопроекту наблизить законодавство України до Європейського Союзу

Даний законопроект має величезне значення і гармонізація системи державного контролю та ветеринарних перевірок у відповідності до вимог ЄС, є необхідною для забезпечення належного функціонування Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС», – заявив він.

Заступник голови аграрного комітету, закликав всіх народних депутатів підримати його.

Імплементація вимог ЄС на базі яких розроблено законопроект, в повній мірі забезпечить запровадження офіційної системи контролю в Україні. Окрім цього чим швидше буде прийнято і набуде чинності цей Закон, тим швидше Україна зможе звертатися про відкриття європейського ринку для більшої кількості категорій сільськогосподарської продукції, включно із продуктами харчування та кормами. Я закликаю усіх колег підтримати цей надзвичайно важливий законопроект та дати старт новій системі державного контролю!», – додав Олександр Бакуменко.

Також у першому читані на порядку денному засідання Верховної Ради планується розглянути Законопроект № 4638 «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок» 

Згідно пояснювальній записці до законопроекту він дасть змогу використовувати землі Міністерства оборони України цивільно-військовим системам організації повіітряного руху.

Прийняття Закону України № 4638 дасть змогу за погодженням з Міністерством оборони України використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України», – йдетсья у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроекти № 4922 та № 4922-1 Проекти закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства. 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», – зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроект № 3157 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками». 

Метою  Законопроекту є посилення захисту прав вітчизняних сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність у сфері сільськогосподарського виробництва», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту

Зареєстровано також проект постанови № 6241 «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі»

За допомоги цього документу народні депутати планують розробити та обговорити з громадськістю «дорожню карту» запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

Визначення покрокової «дорожньої карти» дій держави в частині пошуку та запровадження української моделі обігу земель сільськогосподарського призначення, із урахуванням пропозицій, висловлених учасниками парламентських слухань; забезпечення відкритого діалогу із суспільством з питань введення в економічний обіг земель сільськогосподарського призначення», – йдеться у додатку до постанови.