друкувати


Аграрні об’єкти продаватимуть двома шляхами — Білоус

4 березня 2016, 11:01

Приватизація об’єктів АПК відбудеться за двома сценаріями. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Білоус.

 «Без сільгоспземель — кластерами на аукціонах. Наприклад, «Укрспирт», до продажу якого слід залучаим радників, швидше за все, потрібно продавати окремими об’єктами з певною ліцензією, яка передбачає модернізацію та обмеження будівництва нових потужностей. Після цього — з 2020 року — можна буде видавати нові ліцензії, але вже тільки тоді, коли будуть приведені до ладу існуючі активи», — пояснив він.  

З сільськогосподарською землею — по-іншому. «Ми говоримо не про землю, а тільки про майно. Земля у будь-якому випадку розпайовуватиметься між співробітниками таких підприємств. Коли приймається рішення про приватизацію держпідприємства, то його акціонують і в його співробітників з’являється певна частка акцій, на неї  у майбутньому буде виділено земельний пай», — додав голова Фонду державного майна України.

При  цьому,  підсумував Білоус, інвестор, купуючи підприємство з сільгоспземлями,  набуватиме лише майнові права.

«Земля лишається за людьми, які за законом  мають право на неї. Пізніше вони можуть свої майнові права здати в оренду. Так само, як роблять усі латифундисти: позбирали майнові права і користуються через механізм оренди», — підсумував він. 

Нагадаємо, що  на 2016 рік ФДМУ планує продати  26 об’єктів.

AgroPolit.com