друкувати


До 2020 року українські порти збільшать потужності на 32 млн т

15 травня 2017, 12:31

Завантаження зернових терміналів минулого року в середньому складало близько 60%. Про це йдеться в матеріалі на AgroPolit.com "Вузькі шляхи великого експорту".

Нагадаємо, останні чотири роки спостерігається значне падіння обсягів перевалки вантажів в українських портах. Найбільш помітне зниження відбулося минулого року, коли цей показник скоротився на 8,6% у порівнянні з 2015 роком. З обсягами проходження транзитних вантажів ситуація ще гірша: за 5 років об’єми зменшилися більш ніж у 3,5 рази. 

Загалом вантажовідправників турбують високі збори в портах, корупція та затримки під час оформлення вантажів.

Станом на сьогодні потужність побудованих і запланованих зернових терміналів перевищує наявні обсяги експорту. Завантаження зернових терміналів минулого року в середньому складало близько 60%. При експорті зернових на рівні 40 млн т термінали здатні перевалювати більше 66 млн т. А до 2020 року, судячи з анонсованих планів, в експлуатацію можуть бути запущені 34 нові проекти, що розраховані ще на 32 млн т. В цьому випадку загальні потужності з переробки зерна можуть сягнуть понад 100 млн т. Це призведе до збільшення обсягів вантажопотоків, які йдуть до українських портів, адже 98% зернових експортуються морським шляхом. Вартість перевалки буде падати, але довезти зерно до терміналів дешево і швидко стає все складніше 

Наразі основними проблемами є: 
- висока ціна суднозаходу;
- обмеження розмірів суднової партії через відсутність достатнього числа глибоководних причалів;
- проблеми з транспортною інфраструктурою навколо портів.