друкувати


Заморозки принесуть збитки садівникам

14 травня 2017, 09:29

Різке погіршення погодних умов і нічні заморозки в західних областях України можуть привести до втрати до 90% майбутнього врожаю ранніх ягід в цьому регіоні, і до 50% - фруктів. Про це повідомляє сайт «Старана» з посиланням на прес-службу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

 Згідно з результатами опитування виробників, який провели експерти УКАБ, втрати ранніх ягід в західних областях, де заморозки були найбільш суттєвими, досягають 90%, а врожаю фруктів - до 50%. За словами садівників, найбільше постраждали старі сади радянського типу і дерева, розташовані в низинах», - йдеться в повідомленні.

Більш точно оцінити свої втрати аграрії зможуть тільки ближче до середини наступного місяця.

У період з 9 по 11 травня в західних областях і на окремих територіях північних областей температура опускалася нижче нуля і навіть досягала 8 градусів морозу (на грунті). Через це процес цвітіння плодових дерев і ягід відбувався в ускладнених умовах. Погіршення погодних умов і заморозки до мінус 1-4 градусів вночі в середині квітня погрожували майбутньому врожаю плодових дерев в Україні. За деякими оцінками, можлива втрата врожаю плодових могла скласти близько 30%. За даними синоптиків, травневі заморозки погіршили ситуацію, однак експерти поки не дають точні оцінки.