друкувати


Уряд запропонує МВФ замінити земельну реформу на пенсійну

13 травня 2017, 08:31

Земельна реформа навряд чи буде прийнята на цій сесії парламенту. Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com висловив керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

«Щодо ринку землі, то на правильний варіант у влади нема бажання, а МВФ тягне взагалі в інший бік, і тому в найближчий час жодних змін може не відбутися взагалі. В результаті, розуміючи небезпечність теми, коаліція може уникнути знову уникнути земвідносин в цьому році. Вона навіть може продовжити мораторій. Це параліч земельної реформи», - вважає він.

На думку експерта, розмінною монетою у перемовинах з МВФ стане інша не менш болюча для українців реформа.

Із МВФ уряд буде говорити крізь призму пенсійної реформи та приватизацію. Найфантастичніший варіант такий: або перевибори, або земельна реформа. Та все одно повністю її уникнути не вдасться. Вона розпочнеться. Адже, як мінімум, є незавершена децентралізація, яка зараз теж вперлася у землю. Її подальший розвиток неможливий без вирішення земельного питання, бо старі громади також розширюються. З цього року тема актуальна не тільки для сіл, а й для міст. Тому, хоча б частково, але земельні відносини доведеться реформувати», - пояснив Солонтай.