друкувати


Розпочато проект з продажу об'єктів малої приватизації через систему ProZorro

12 травня 2017, 10:35

Кабінет Міністрів України ухвалив протокольне рішення та доручив відпрацювати пілотний проект з продажу об'єктів малої приватизації через електронну систему публічних закупівель ProZorro. Про це повідомляється на сайті Кабінету міністрів України.

Коментуючи необхідність ухвалення такого рішення, глава Уряду Володимир Гройсман зауважив, що такі процедури дозволяють проводити приватизацію за допомогою прозорих електронних систем. Такого, за словами Володимира Гройсмана, не було роками через відсутність політичної волі. Натомість тепер відкритий продаж неефективних державних підприємств сприятиме викоріненню корупційних схем.

Про що мова йде - є невелике державне підприємство, яке може бути продано. Його можна продавати якимись невідомими схемами, а можна продавати абсолютно прозоро - через електронний майданчик: хто зареєструвався, той купив, - підкреслив Володимир Гройсман. - Кожному українцю, підприємцю не треба кланятися до чиновника і займатися корупцією, щоб щось придбати, - він вийшов на електронний реєстр, подивився, якщо є якийсь об'єкт, який його цікавить для розвитку свого бізнесу, він зробив електронну заявку, взяв участь у електронних торгах - і все, немає жодних проблем".

Прем’єр-міністр також закликав швидко внести ухвалені пропозиції у робочому варіанті.

У свою чергу міністр Кабінету міністрів України Олександр Саєнко підкреслив, що пропозиції щодо "пілоту" відпрацьовані спільно з Фондом державного майна України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України на виконання доручення Прем’єр-міністра України. Як підкреслив міністр, якщо пілотний проект буде успішний, його поширять на продаж великої частини неефективних державних підприємств.

У свою чергу в.о. голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко, який також взяв участь в обговоренні рішення, підкреслив, що наради з питань гармонізації внутрішніх процедур Фонду із системою ProZorro вже проведені, а зміни до положень – "майже відпрацьовані".