друкувати


В українських портах зросла перевалка зерна в 4 рази

11 травня 2017, 13:18

Перевалка зернових у морських портах минулому році зросла вчетверо. Про це про це повідомляється в дослідженні bakertilly.ua.

Останні чотири роки спостерігається значне падіння обсягів перевалки вантажів в українських портах. Найбільш помітне зниження відбулося минулого року, коли цей показник скоротився на 8,6% у порівнянні з 2015 роком. З обсягами проходження транзитних вантажів ситуація ще гірша: за 5 років об’єми зменшилися більш ніж у 3,5 рази. 

"Україна є одним з лідерів експорту зернових, переважна частина яких транспортується морем. Це сприяє розвитку інфраструктури портів: будуються нові елеватори та зернові термінали. Серед логістичних проблем, що потребують вирішення — брак зерновозів та обмежене використання річкових шляхів", - сказано в дослідженні.

Від ще більш глибокого падіння врятував потужний розвиток сільського господарства і, відповідно, різке зростання перевалки зернових. На тлі падіння експорту та транзиту колись основної номенклатури вантажів - руди, металу та вугілля, саме завдяки експорту продукції АПК забезпечується завантаження портів. Сумарна перевалка зернових в українських портах у 2016-му становила 39 млн тонн, що вчетверо перевищило показники попереднього року.