друкувати


Рада ЄС погодила візову лібералізацію для України

11 травня 2017, 12:02

11 травня 2017 року Рада ЄС прийняла регламент щодо візової лібералізації для громадян України для в’їзду на території ЄС на період не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні.
 
Міністр внутрішніх справ і національної безпеки Мальти Кармело Абела: "Прийняття регламенту щодо візової лібералізації для громадян України є важливою подією, яка сприятиме укріпленню відносин між народами України та країн ЄС. Вона є результатом проведення Україною необхідних реформ в багатьох сферах, включаючи міграцію, громадський порядок та безпеку, зовнішні  відносини та засадничі права. Крім того, оновлений механізм призупинення [безвізових режимів з третіми країнами], нещодавно прийнятий Європейським Союзом, дозволяє ЄС призупинити такий безвізовий режим у разі виникнення серйозних проблем з Україною у сфері міграції та безпеки".
 
Вищезгаданий регламент офіційно вносить поправки до Регламенту 539/2001, переміщаючи Україну з Додатку І (країни, громадяни яких повинні отримати візу для в’їзду на територію Шенгенської зони) до Додатку ІІ (країни, громадяни яких не потребують віз). Громадянам України з біометричними закордонними паспортами більше не потрібна буде віза для здійснення подорожей до країн ЄС на період до 90 днів, метою яких є бізнес, туризм чи відвідування родичів. 

Відповідно до протоколів, доданих до договорів ЄС, ці положення не стосуються Ірландії та Великої Британії. Візовий режим цих країн-членів регулюється їхнім національним законодавством.

Подальші кроки

Прийнятий регламент мають підписати в Раді ЄС та Європейському Парламенті. Після цього його текст опублікують в Офіційному віснику ЄС. Регламент вступить в силу через 20 днів після цього.