друкувати


На аграрному ринку знайшли 3 олігополії

11 травня 2017, 10:56

AgroPolit.com проаналізував річний звіт комітету на предмет порушення законодавства в аграрному секторі. Про це йдеться в блозі видання «Аграрні олігополії».

Як пояснили в АМКУ, досліджувались 6 основних аграрних ринків: крупи гречаної, хлібу, м’яса птиці, яєць курячих, олії соняшникової та цукру. У підсумках сказано, що без монополії діє ринок крупи гречаної, так само принцип конкурентності не порушений на ринку хліба та цукру.

Ознаки олігополії АМКУ знайшов у трьох сегментах на рину м’яса, птиці, яєць та олії.

 

Ринок м’яса птиці є загальнодержавним ринком зі структурними ознаками олігополії на рівні виробництва. Комітет проводить дослідження загальнодержавного ринку м’яса курячого, оскільки саме воно становить понад 90% у загальному обсязі реалізації м’яса птиці. Ринок яєць курячих є загальнодержавним ринком зі структурними ознаками олігополії. Комітет здійснює дослідження ринку яєць курячих на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Ринок олії соняшникової рафінованої бутильованої є загальнодержавним ринком. За попереднім дослідженням ринок є олігопольним із домінуванням двох основних гравців. Ринок цукру є загальнодержавним ринком з конкурентною структурою. Комітет про- водить постійний моніторинг ситуації на ринку», – пояснюється у звіті. Комітет наразі вивчає ці ринки.

Перший заступник голови Антимонопольного комітету поінформувала, що за 2016 рік Комітет розглянув понад 3 тис. справ (як центральний апарат, так і територіальні відділення), з них і 300 справ щодо картельних змов.

У 2016 році сума штрафів за всіма справами склала більше 800 млн грн, не враховуючи штрафу накладеного на компанію «Газпром». За нашими підрахунками, економічний ефект від діяльності АМКУ в 2016 році склав 1,4 млрд грн, що в 1,5 рази більше порівняно з 2015 роком. На що це вказує? Це значить, що шляхом припинення органами Комітету правозастосування порушень, споживачам та підприємцям вдалося уникнути неправомірних витрат на суму 1,4 млрд грн», – прокоментувала Марія Ніжнік.

Деталі читайте в блозі AgroPolit.com «Аграрні олігополії».