друкувати


Знищення «аграрних» земель повинно жорстко каратись у рамках кримінального законодавства — адвокат

3 березня 2016, 16:14

Державі необхідно провести інвентаризацію земель, які перебувають у її підпорядкуванні. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

«Завжди можна приїхати на це поле і перевірити, що там вирощують. Це питання не приховати. Очевидно, що багато земель використовуються з метою особистого збагачення», — говорить  він.

Аби уникнути  тіньового використання державних сільськогосподарських земель, Ростислав Кравець пропонує: «Потрібно, щоб НААН та інші державні інститути показали план подальшого використання та розвитку земель, які їм підпорядковуються. І на його базі Мінагрополітики та уряд мають прийняти рішення — чи потрібно ці землі передавати в обробку фермерам. Якщо всі ці землі не оброблятимуться, то  фактично будуть знищені». 

Виходячи зі свого юридичного досвіду адвокат каже, що місце для корупції є всюди.

«Нецільове використання «аграрних земель» — це результат відсутності єдиної політики в агропромисловому комплексі. Тому отримуємо такі ситуації.  Ніхто не контролює використання цих земель», — вважає  він.

Коментуючи інформацію про розслідування Генпрокуратурою випадків зловживання керівництвом Національної академії аграрних наук України, які призвели до вилучення із державного володіння 4650 га особливо цінних земель, Ростислав Кравець каже: «Ця земля фактично не є власністю цього державного підприємства. Її було передано в розпорядження управління як державну власність. Яким чином земля вибула з його володіння? Це вже питання до слідчих органів, яким саме чином були змінені слідчі акти та використання цієї землі… Тут питання до тієї ж НААН: яким саме чином було включено використання цих земель і з якою метою? Загалом є питання до ефективного використання НААН земель, які перебувають у її користуванні». 

На думку адвоката, окрім інвентаризації  потрібно, щоб люди, які управляють державними землями, були відповідальнішими.

«Знищення «аграрних» земель повинно жорстко каратись у рамках кримінального законодавства», — пропонує він.

Кравець каже, що можна змінювати цільове призначення чи намагатись розпаювати державні землі.

«Але просто так відчужувати — ні. Реакція на такі дії має бути жорсткою і каратися з боку держави. Але сьогодні ми бачимо, що у цьому ніхто не зацікавлений. Прокуратура ж за хабарі на це все заплющує очі», — підсумував він.