друкувати


Озвучено два варіанти майбутнього коаліції

11 травня 2017, 07:21

Є два варіанти розвитку політичних подій довкола коаліції під керівництвом Гройсмана. Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com керівник програми практичної політики, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Нагадаємо, що Верховна Рада ще не затвердила річний звіт уряду відклавши це питання на найближче засідання.

За словами політолога, є два шляхи розвитку подій. Перший — уряд може обійтися і без затвердження звіту своєї діяльності. Незручно буде перед міжнародними партнерами (та їм не вперше) та журналістами, на яких уряд і так не зважає.

Інший сценарій — розширити формально або неформально коаліцію (РПЛ, «Відродження», «Воля народу») на один рік, як це вже було. Потім проголосувати за звіт,  нового голову НБУ, зміну складу ЦВК, поправки до бюджету, земельну реформу, приватизацію, розширення спецконфіскації або інші потреби, які накопичилися чи виникатимуть згодом. Після цього дотягнути до нового бюджету на 2018 рік», — розповідає він.

На його думку, обидва варіанти задовольняють Банкову. 

За першого — дешевше домовлятися щодо ключових питань, наприклад, таких, як «пакет МВФ» або новий керманич НБУ, але кожного разу буде нова конфігурація голосів. За другого — більш стабільна конфігурація, але важче домовитися, бо більша кількість гравців, а в них між собою конфлікти. Наприклад, кадрові питання в уряді, мораторій на землю, політика у сфері ЖКГ і енергоносіїв», — каже Солонтай.

Він розповів, що буде якщо не один не спрацює:

Виборів не буде, такий сценарій обрала влада. Розуміють, що програють, тому на вибори не йдуть. Сподіваються дотягнути до 2019 року і сконцентрувати сили на президентських. Порошенко мріє про другий термін. Допустити втрати  Верховної Ради напередодні цих виборів він  не може. Тому зробив ставку: «Пан або пропав!». Жодні вибори, окрім місцевих довиборів та нових об’єднаних громад, Порошенку не потрібні. Єдиний вигідний варіант — позачергові місцеві вибори, які дозволять поглибити децентралізацію та «спустити пар». Змінити цей план може тільки одне — потужні кроки опозиції. Наразі таких не помітно, отже, виходить, що влада слабка, але опозиція ще слабша, і тому не може домогтися перевиборів. Опозиція вичікує, коли Порошенко спіткнеться так, щоб підібрати владу, не докладаючи особливих зусиль».