друкувати


Зняти мораторій на продаж землі можна після 2020 року

7 травня 2017, 17:45

Обговорювати питання зняття мораторію на продаж землі можна в 2020 році. Таку думку висловив у матеріалі «Противники та прихильники скасування земельного мораторію» на AgroPolit.com заступник голови Громадського руху «Кріпак» Євген Черняк.

Нагадаємо, що у меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ) Україна зобов’язалась скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, а в Конституційному суді лежить подання 55 народних депутатів про скасування мораторії. міністр аграрної політики т апродовльства Тарас Кутовий наполягає на тому, щоб  при відкритті ринку запроваджували право продажу оренди, тоді як прем’єр — землю.  

В травні 2016 року Фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» заміряв ставлення українців до реформ, які вони вважають пріоритетними: земельна реформа займає «почесне» 11-те місце. Це навіть не ТОП-10. Ми не проти вільного ринку: все-таки громадяни отримали від держави землю. Прихильники зняття мораторію «тут і зараз» переважно з владних таборів, а точніше з коаліції. Це люди, які вважають підняття мінімальної зарплати до 3 200 кроком до «боротьби з бідністю», — каже він.

За його словами, принципово важливо обрати правильний момент для відкриття ринку землі.

Ми, активісти Громадського руху «Кріпак» уважно читаємо урядові та президентські документи, особливо ті, які визначають майбутнє країни. Одним з таких є президентська Стратегія-2020. Там є чіткі індикатори: 16 тис доларів ВВП, входження України в 50 кращих країн за подоланням корупції. Бідність та корупція мають зникнути в 2020-му, так нам обіцяють з Банкової. Бідність та корупція - це та «вбивча пара», яка перетворить ринок землі на жах, якщо знімати мораторій найближчим часом. Саме тому, ми виступаємо проти скасування мораторію на нинішньому етапі. До цього питання можна буде повернутись після 2020 року, за умови впровадження реформ», — наголошує Черняк.