друкувати


У експортерів з США може з'явитися гідний суперник — Козаченко

3 березня 2016, 11:30

Для того, щоб підтвердити титул аграрного супердержави, Україні необхідно інвестувати в агросферу не менше $70 млрд. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив народний депутат фракції Блок Петра Порошенка, глава Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

На його думку, в України є шанс зайняти друге місце після США з експорту аграрної продукції.

"Якщо говорити про Україну, як про аграрну супердержаву, то слід усвідомлювати, що це звання базується на перевагах, яких не мають інші країни. По-перше, це якість землі с/г призначення, по-друге, помірні кліматичні умови, ну і , нарешті, - населення держави, яке століттями мало схильність до землеробства", - пояснює експерт.

"Ми будемо споживати приблизно 20% цього обсягу, а все інше зможемо експортувати, поповнюючи державну скарбницю необхідними засобами. Для досягнення мети знадобиться як мінімум 10 років консолідованої та стабільної роботи в побудові ефективної державної політики, дерегуляції та боротьби з корупцією. У цьому випадку, в перспективі, ми зможемо впевнено посісти друге місце після США з експорту аграрної продукції", - прогнозує глава Української аграрної конфедерації.

А ось для того, щоб малі сімейні фермерські господарства могли стати альтернативою великим агрохолдингам, на думку співрозмовника видання, повинна бути збільшена державна підтримка подібних підприємств.

Однією з головних причин небажання підприємств об'єднуватися в кооперативи експерт називає ментальність сільського населення і відсутність державних коштів, необхідних для розвитку даної форми об'єднання на селі.