друкувати


Держлісагентство готує стратегію реформування галузі

3 травня 2017, 17:56

В Україні готують стратегією реформування лісової галузі. Про це під час круглого столу «Регуляторні хащі: Ліс – товар чи ресурс?», який відбувся 27 квітня, повідомила т. в. о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич.

«Стратегія розвитку галузі буде відображена у Національній лісовій програмі. Цей документ буде чітким покроковим планом із визначенням всіх сфер відповідальності, всіх зацікавлених сторін та учасників ринку», – пояснила вона.

Також т. в. о. голови Державного агентства лісових ресурсів додала, що нові правила повинні вводитися поступово, враховуючи думку всіх стейкхолдерів.

«Було проаналізовано 44 нормативно-правових акти. Основний акцент – потрібно якнайшвидше вводити повний електронний облік деревини для всіх постійних лісокористувачів та запровадити чіткі і прозорі правила реалізації деревини», – зауважила очільник відомства.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов підтримав позицію Юшкевич, додавши, що регуляторні правила для держлісагенства повинні бути простими й зрозумілими для всіх.

«Мінекономрозвитку підтримує суспільний діалог та обговорення, особливо важливим є зворотній зв'язок від громадськості та бізнесу. Але результатом такого діалогу повинні бути конкретні управлінські рішення», – наголосив він.

Керівник торгово-економічного департаменту Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж, який також брав участь в обговоренні, додав, що ліс має поєднати два фактори: природній ресурс і економічну складову. Також він підкреслив, що наразі головним питанням у відносинах України та Європейського союзу є мараторій, і що вирішити його можна лише у ході спільного діалогу.