друкувати


Змінилися правила переробки м’яса здорових тварин із карантинної зони АЧС

3 травня 2017, 12:27

Почав діяти наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України про зміни до інструкції з профілактики та боротьби з АЧС. Як уже писав AgroPolit.com, він з’явився 07.03.2017  (№ 111)   і називається «Про затвердження Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 29 березня 2017 року під номером 432/30300.

Документ визначає епізоотичним вогнищем не весь населений пункт, як це було раніше, а лише його частину. Ним дозволяється переробка м’яса здорових тварин із зони захисту, які не є інфікованими, але підлягають знищенню.

Раніше голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа повідомив, що тільки прямі втрати (вилучення свиней та карантинні заходи) – більше 130 млн грн. «Загальні втрати, включаючи опосередковані - це неможливість протягом певного проводити діяльність з виробництва свинини, ми оцінюємо в суму близько 200 млн грн», – додав він.

З початку 2017 року в Україні виявлено 33 випадки АЧС, а з 2012 року в країні трапився 181випадок цього захворювання.  "Станом на поточну дату карантинні заходи продовжують діяти у 39 неблагополучних пунктах. Найбільше неблагополучних пунктів зараз залишається в Полтавській області – шість. П'ять в Харківській області. В Луганській області чотири неблагополучні пункти", – пояснив голова Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, наразі в Держпродспоживслужбі пропонують збільшити штрафи за спричинення спалахів африканської чуми свиней. Парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин планує найближчим часом заслухати доповідь міністра аграрної політики Тараса Кутового щодо заходів, які міністерство проводить у рамках боротьби з АЧС. В Мінагрополітики ж наразі готують законопреокт про боротьбу з цим  явищем. Як розповів нещодавно у інтерв’ю нашому виданню голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, даний документ уже на фінальній стадії і він передбачає: впорядкування подвірного забою свиней з метою реалізації продукції на ринках; підвищення рівня штрафних санкцій за неідентифіковану худобу, перевезення худоби без супровідних документів; запровадження компенсації за шкоду, нанесену через захворювання на АЧС не лише для домогосподарств, а й для товарних ферм залежно від їх рівня біобезпеки.