друкувати


Екс-міністр аграрної політики Литви про головні ризики відкриття ринку землі в Україні

3 травня 2017, 08:37

Україні дали 4 поради безпечного відкриття ринку сільськогосподарських земель. Їх озвучив ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів екс-міністр аграрної політики Республіки Литва Казіс Старкявічус.

«Я за те, щоб працювали на землі тільки українці, ринок відкривати треба…  Все повинно бути дуже чітко прописано – усі права та обов’язки», — говорить  він. Старкявічус на прикладі своєї  країни  розповів, на які моменти важливо звертати  увагу українцям, при  відкритті рину землі.

Перший — запобігти  фінансовим спекуляціям з перепродування землі.  «Литовці купують, а потім перепродують землі. Зараз вдається побороти й це явище. Задіяно новий запобіжник: якщо ти протягом 10 років вирішиш продати землю, то доведеться віддати державі 15% від виручених грошей», —  пояснює  він перший виклик.

Другий, на його думку, стосується обсягів володіння в одні руки.

У Литві юридичні та фізичні особи можуть купувати не більше 500 га  в одні руки. Таке обмеження запровадили тільки у 2010 році. У тих, хто до цього моменту вже мав більше землі, їх не відбираємо. Купувати понад 500 гектарів можуть тільки ті, хто займається тваринництвом. Це було зроблено задля розвитку молочного виробництва. Іноземці з громадян країн ЄС, можуть купувати, але тільки якщо прожили в країні більше трьох років. Юридичні компанії, щоб купити землю, повинні 10 років займатися сільськогосподарською діяльністю», — пояснює  він.

Третій — запустити широке обговорення земельної  реформи.

Якщо ви дозволите лише владі вирішувати, яким повинен бути закон, то там буде дуже багато «інновацій», які не сподобаються суспільству. Краще проводити більше дискусій і напрацювань, але в підсумку прийняти хороший закон, якого слід триматися. І відповідальність за його виконання перекласти на державу, наприклад, на профільне міністерство, або спеціальне новостворене агентство», — каже він.

 Четвертий — області та райони повинні мати юридичне право оформлення земельних документів, якщо говоримо про продаж приватної землі фізичній особі. «У випадку  ж продажу державної землі — потрібні аукціони. Але в цьому випадку краще, щоб її купував той, хто вже поруч має землю в обробітку», — підсумовує  він.