друкувати


Пасхавер: Український капіталізм — це мережа монополій

2 травня 2017, 11:25

Український капіталізм  — гігантська корупційна піраміда, що заважає проведенню реформ в країні. Таку точку зору висловив у статті для ZN.UA економіст Олександр Пасхавер.

На його думку, корупційність еліти, наскрізні монополії та заточені під корупцію формальні і неформальні норми створюють проблеми для реформаторів. Економст  пояснює, що  у «корупційну піраміду» вплетені все.

 

Наш капіталізм» є мережею монополій, в яких власники, в змові і під прикриттям бюрократії і політикуму, отримують свою монопольну ренту, ділячись зі своїм «дахом». 10-15 чоловік нагорі - це верхівка гігантської корупційної піраміди, що складається із сотні тисяч таких монопольних утворень. Це соціальна матриця, тканина нашого життя», — пише  він.

Пасхавер додає, що  стійкість даної системи забезпечується цілим рядом факторів. По-перше, система відтворює негативний відбір еліт, при якому з бюрократії і політикуму відсіваються чесні професіонали. По-друге, система підтримує монопольну структуру у всіх сферах діяльності, в яких це можливо, що також стримує економічний розвиток країни. По-третє, під дану систему заточене формальне законодавство України та неформальні соціальні норми.

Корупційність еліти, монопольна організація всіх публічних занять і корупційність формальних та неформальних норм створюють труднопреодолімие проблеми для реформаторів. З'явись герой-радикал, який бажає розрубати цей вузол одним ударом, його чекало б або ганебної поразки, або економічний і соціальний колапс країни», — припускає економіст.

Нагадаємо, у всесвітньому рейтингу сприйняття корупції за 2016 рік Україна посідає 131 місце, розділивши його з Казахстаном, Росією, Іраном і Непалом. Таким чином, країна опустилася на одне місце, в порівнянні з рейтингом 2015 року. При цьому кількість балів, які визначають рейтинг, зросла з 27 до 29.