друкувати


Закупівельні ціни на молоко продовжують падати — дослідження

1 травня 2017, 14:45

Закупівельні ціни на молоко і далі знижуються. Про це повідомляє аналітичний відділ «Асоціації виробників молока» (АВМ). Про  це сказано  у повідомленні прес-служби  відомства.

За підсумками останнього моніторингу, від 25 квітня, середня ціна на молоко екстра ґатунку знизилася на 8 коп. за тиждень — до 8,17 грн/кг. Середньомісячна ціна на таке молоко склала 8,34, що на 5,2%, або на 45 коп. нижче ціни березня.

Середня ціна на молоко вищого ґатунку минулого тижня становила 8 грн/кг, що на 13 коп., нижче ціни попереднього тижня. Середня ціна на нього у квітні склала 8,20, що на 3,7%, або 31 коп. нижче ніж у березні.

Перший ґатунку також втратив 8 копійок та коштував 7,80 грн/кг. Середня ціна за місяць склала 8 грн, що на 4,4%, або 36 коп. нижче середньої ціни березня.

Торік, у цей період, ціни опустилися лише на 1-5 копійок в залежності від ґатунку.

При цьому гривня стабілізується вже майже місяць і від початку квітня укріпилася на 57 копійок – до 26,59 грн/дол. У той же час, ціни на дизпаливо демонструють протилежний тренд, з кінця березня воно подорожчало на 66 коп. — до 22,76 грн/л. Основною причиною цього було зростання цін на нафту у світі. Це у свою чергу відобразилося на собівартості молока — зростання цін на паливо нівелює вплив зниження курсу долара на ціну інших складових собівартості (кормові добавки, ветпрепарати)», — сказано  у повідомленні.

Експерти  асоціації нагадують про, що ще один  фактор  впливу на вартість молока. «Питання дотацій вже зрушило з мертвої точки, але у квітні почали виплачувати лише дотації за лютий, і в набагато нижчих обсягах, ніж обіцяли. Крім того, дотацій за січень виплачувати вже ніхто не буде», — наголошують  вони.

Тож всі ці умови і визначили  основну цінову тенденцію на місяць для ринку молочних продуктів, говорять експерти АВМ.

Незважаючи на обвал закупівельних цін на молоко та стабілізацію гривні, ціни на молочні продукти протягом місяця продовжували рости. Так, молоко 3,2% жирності подорожчало на 11 коп. — до 24,25 грн, масло на 1,59 грн — до 180,90 грн, а сир «Російський»  взагалі на 2,07 грн — до 167,64 грн», — підсумували  вони.