друкувати


Для розвитку українського льонарства потрібна держпідтримка

29 квітня 2017, 07:30

Україна має значні перспективи вирощування цієї культури, але для розвитку галузі потрібна державна підтримка. Про це повідомляє BAKERTILLY.

Зазначимо, світовий попит на льон зростає, а трійка країн-лідерів з вирощування цієї культури — Канада, Китай та Росія. 

Минулого року наша Україна експортувала насіння льону більш ніж на $27 млн.

 

 

Однією з основних проблем галузі є відсутність заводів для переробки: всі олійні підприємства зайняті соняшником, ріпаком, соєю. Через це аграріям доводиться експортувати насіння, що призводить до втрати потенціальних прибутків. Україна продає льон 45 країнам, а найбільші партії закупають В’єтнам, Єгипет, Туреччина, Польща та Австрія. Але й тут існують певні труднощі: експортне мито складає 10 %, що є досить відчутним для кишені аграріїв та зменшує конкурентоспроможність українських виробників насіння. У травні минулого року було подано законопроект №4737 щодо зменшення розміру мита, зараз він знаходиться  на розгляді у Верховній Раді. Зниження податку на експорт переробленої продукції також допомогло б залучити інвестиції до галузі», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що в Україні до 2014 року врожайність льону-кучерявця, тобто олійного льону, стрімко падала: в 2011-му українські аграрії збирали 8,7 центнера з гектара, але вже за два роки показник урожайності зменшився на 2 ц/га. Площі посівів у цей період теж скоротилися майже вдвічі: з 60,3 до 33,7 тис. га. Однак неочікувано для фермерів 2014-й рік показав рекордний урожай — 12,3 центнерів з гектара. Внаслідок цього Україна увійшла до десятки країн з найбільшими об’ємами вирощування льону і займає 1,6 % у світовій структурі виробництва цієї культури. Побачивши переваги, у 2015 році аграрії збільшили посівні площі до 62,2 тис. га.