друкувати


400 тис. га не можуть передати у спадок через мораторій

27 квітня 2017, 15:48

Діючий мораторій завадив українцям передати 400 тис. га землі у спадок. Про це під час Agri invest forum 2017 заявив народний депутат Верховної Ради України Іван Мірошніченко, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

За його словами, з 2001 року більше мільйона власників земельних ділянок померли. Через недосконале земельне законодавство, а насамперед через діючий мораторій на продаж, їх ділянки не можуть передати у спадок.

«В нас сьогодні по факту більше мільйона власників землі вмерло. І може їх спитаємо, яка їхня позиція по відношенню до ринку землі: повинен він бути чи ні? Більше мільйона людей вмерло маючи власність, але не маючи право розпоряджатися нею. 400 тис. га мають правонаступників, та що твориться навколо цієї землі ніхто не знає. Всі, хто немає землі кажуть, що не хочуть ринок. А хто-небудь спитав 7 мільйонів людей, які мають землю, чи хочуть вони скасування мораторію чи ні?», – запитав політик.

На думку народного депутата, через необґрунтовані страхи у суспільстві, щодо скасування мораторію на продаж землі с/г призначення, фермери втрачають можливість отримати додаткові прибутки.

За п’ятнадцять років існування мораторію нам в голови вклали багато страхів. Та з цими страхами треба боротись. Ми всі продовжуємо мораторій, і при цьому критикуємо все, що відбувається на селі. Але село вмирає, люди виїжджають – і це абсолютна правда. До цього призвів – мораторій», – каже Мірошніченко.

Політик додав, що відсутність конкуренції на ринку землі с/г призначення призведе до підняття ціни на оренду.

Подобається, чи не подобається, але ринок землі в нас існує. Ми українці дуже інноваційні, придумали багато способів скупляти землю. Тому існує «повзучий» ринок. Зараз вже немає $ 30 оренди за гектар. Зараз всі мають по $ 80-100. І ці цифри оренди будуть зростати, якщо ми не дамо інструменти ринка землі. І саме головне це те, що ті хто працює на землі 15-20 років, зараз кажуть: «Ні, я не хочу власну землю», – каже він.

Разом з цим Іван Мірошніченко, запропонував своє бачення відкриття ринку землі с/г призначення.

Ринок потрібно примати етапами. Але попередньо прийняти всі необхідні для цього закони. Їхню реалізацію відтермінувати. Люди, які працюють за механізмом оренді, повинні не боятися, що їх договори будуть не захищенні. Це право оренди має бути об’єктом застави у банку. Для створення сімейних ферм та малих господарств, наступні три роки потрібно зробити державну підтримку, а не безкоштовно під заставу паю давати людям гроші на 10 років за конкурентною ставкою для створення таких ферм», – підсумував народний депутат Іван Мірошніченко.