друкувати


Продаж 1 млн га землі — цілковита безглуздість — Івченко

2 березня 2016, 13:59

Коли в країні іде війна та немає законодавчого забезпечення земельної реформи, продаж землі — це злочин перед народом України. Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко.

«Щодо інтересів селян, які будуть зачеплені цим продажем, потрібно розуміти що в кожному державному підприємстві працювали люди, там є пенсіонери, є ті, які чекають на розпаювання землі. Поряд є територіальні громади, які не отримали землю тому, що вона була передана державним підприємствам», — зазначив парламентарій.

«У нас є мораторій на продаж землі. «Батьківщина» зробила все, аби цей мораторій було продовжено. В умовах, коли в країні іде війна, коли немає законодавчого забезпечення земельної реформи, продаж землі — це злочин перед народом України. Якщо прем'єр-міністр має на увазі під земельною реформою тільки продаж землі, то його потрібно гнати в шию!», — підкреслив депутат.

«Як ми будемо поводитись із землю, яка відверто не є спадкова? Сьогодні 577 державних підприємств — у Мінагрополітики. І їх розпайовки чекають тисячі людей», — зазначив він.

За його словами, сьогодні потрібно не вирішувати, кому продати землю, а думати, як зробити дрібний аграрний бізнес прибутковим. За два роки експорт сировинної продукції (пшениці, кукурудзи...) зріс з 40% до 51%.

Натомість, обсяг переробленої первинної продукції тваринництва знизився з 25% до 17%. Первинна переробка тільки зернових у борошно складає лишень 5%. За даними статистики, в країні постійно знижується зайнятість сільського населення: за рік — до 100 тисяч людей. 93% експортної виручки від продажу зернових дають 200 компаній. У Польщі, наприклад, 1 мільйон 600 тисяч сімейних ферм дають 65% надходжень від експорту.

«Бачення реформ та соціально-економічного розвитку країни, яке є у фракції «Батьківщина», кардинально відрізняється від політики уряду. Тому ми виступаємо за переформатування коаліції та відставку уряду», — підсумував Івченко.