друкувати


Україна підготує пропозиції для перегяду квот на випадок чергового раунд перемовин з ЄС

24 квітня 2017, 11:26

Україна підготує протягом наступних місяців свої пропозції для перегляду ряду квот в рамках чергового раунд перемовин України та ЄС. Про це повідомив голова Ради з питань експорту продовольства UFEB Богдан Шаповал, у коментарі для AgroPolit.com в спецпроекті «1 рік Тараса Кутового на посту аграрного міністра».

На думку експерта, робота нової команди Мінагрополітики на чолі з Тарасом Кутовим та его заступником Ольгою Трофімцевою щодо перегляду квот з Європи є позитивною.

«Робота з ЄС була загалом добре спланованою. За 2016 рік деякі квоти вдалося збільшити, але міністерство на цьому не зупиняється. Воно підготує пропозиції протягом наступніх місяців для можливого наступного раунд переговорів щодо перегляду квот. Однак питання квот не залежить повністю від роботи Мінагрополітики. Це залежить від того, чи готовий Європейський союз із нами співпрацювати і довіряти країні,  президенту та прем’єру… Міністерство на даному етапі робить все від них залежне, щоб провести правильно ці переговори в комплексі з ЄС. Вони працюють з асоціаціями і намагаються аргументовано довести  європейцям навіщо потрібно збільшення цих квот», – пояснив він.

За його словами, річна робота Мінагрополітики з розвитку експорту української агропродукції демонструє позитивні результати.

Є зауваження глобально загалом до української влади, але міністерство, непогано працюють. Зараз вони включилися у відкриття ринку яловичини Китайської народної республіки для українських підприємців. Також Кутовий активно працює над відкриттям ринку молока у Південній Кореї, який для нас є досить цікавим та перспективним. Також ведеться злагоджена робота у співпраці із Світовим банком та IFC з  відкриття ринку яловичини  по  ЄС. Загалом є багато напрацювань в покращенні зовнішньо-економічних зв’язків», – додав експерт.

Богдан Шаповал нагалошує, що за рік роботи нової команди Мінагрополітики відбулась ще одне позитивне зрушення у роботі з бізнесом.

У Мінагро є відчутний прогрес у питанні консолідації з асоціацією експортерів. Вони консолідують усі організації, які займаються представленням українського продукту на міжнародних ринках і координують їхню діяльність. Раніше такого не було взагалі. Торгівельний фокус зберігається, існує і серйозно розвивається. До позитивних досягнень можна віднести створення робочої групи з експорту. Вона допомагає умовно більш швидко вирішувати питання, які існували для експортерів, наприклад, із митницею», – стверджує голова Ради з питань експорту продовольства UFEB.

Детальніше про річну роботу міністра агарної політики та продовольсвтва України читайте у матеріалі «1 рік Тараса Кутового на посту аграрного міністра»