друкувати


Якщо МВФ дотисне питання землі – ціна на неї зросте на 76%

22 квітня 2017, 08:15

Протягом перших 2-х років після відкриття в Україні ринку землі ціна на неї зросте на 76%. Таку думку висловив економіст IMF Group Ukraine Михайло Кухар під час круглого столу на тему «Чому Україна має велику потребу в земельній реформі та в чиїх інтересах вона буде проводитися?»,  організований національним прес-клубом з аграрних і земельних питань в Києві. 

За словами спікера, таке припущення ґрунтується на дослідженнях досвіду в східноєвропейських країнах і країнах Прибалтики.

«Наші економісти Незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування на прохання Держземкадастру ще півтора роки тому провели дослідження по Болгарії, Румунії, Словаччини, Польщі, Чехії, Литві, Латвії та Угорщини, де в різні роки були відкриті ринки землі. Результати цього дослідження показали, що протягом перших 7-ми років після відкриття ринку сільгоспземель в цих країнах врожайність піднялася на 44,8%, а ціна на землю тільки в перший рік зросла на 25%. За нашими прогнозами, в Україні протягом перших 2-х років ціна на землю підніметься на 76% », - повідомив Михайло Кухар.

Також спікер розповів, що згідно з дослідженнями Світового банку, в світі залишилося тільки 6 країн, де немає вільного ринку сільгоспземлі: Північна Корея, Куба, Венесуела, Конго, Таджикистан, Україна. Є кілька країн, де діє ринок, але з деякими обмеженнями. При цьому, найбідніші селяни живуть саме в цих 6-ти країнах. А ось найбагатші селяни живуть в США, де взагалі немає ніяких обмежень щодо продажу с / г землі, в Європі, Латинській Америці та інших країнах з відкритим оборотом землі. «Вся планета і вся наша цивілізація давно вже вирішила це питання. Тільки ми чогось боїмося! », - підсумував Михайло Кухар.