друкувати


Страхувати аграріїв планують за державні кошти

20 квітня 2017, 12:35

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №6355 від 12.04.2017 «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» для забезпечення сільськогосподарських товаровиробників якісним страховим захистом. Про це повідомляється на сайті ВР.

За словами авторів законопроекту, зараз в Україні лише 2-3% застрахованих сільськогосподарських угідь.

 

 

В той час як у розвинених державах світу, де функціонує система агрострахування, рівень такого страхування перевищив 50%. Слід зазначити, що Україна знаходиться в зоні ризикового землекористування, постійно існують ризики  небезпечних природних явищ та несприятливих погодних умов. Вплив цих ризиків на   результати сільськогосподарського виробництва призводить до значних (до 70% у 2003 році) втрат врожайності», – стверджують вони.

Народні депутаті пропонують забезпечити страхування агросектору за допомогою державної фінансової підтримки.  

Вона передбачає оплату виробникам частину страхового платежу у розмірі 50%, коли іншу половину, теж субсидійовану державою, перераховується страховикам через створений Аграрний страховий пул, який буде:

  1. отримувати бюджетні кошти (субсидовану державою частину страхової премії) для їх подальшого переказу страховикам;
  2. затверджувати стандартні страхові продукти, на підставі яких будуть укладатися договори страхування з державною підтримкою;
  3. приймати участь в управлінні коштами фінансового забезпечення страховиків;
  4. здійснювати розподіл коштів, призначених для компенсації (здешевлення) страхових платежів,  між страховиками відповідно до укладених ними договорів страхування з державною підтримкою

Автори законопроекту вважають, що страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою забезпечить стабільний розвиток аграріїв, та разом з цим, зникне потреба у компенсаціях фермерам, які постраждалі в наслідок масштабних природних явищ.

Для суб’єктів господарювання – регулярне державне фінансування програм субсидованого агрострахування в Україні надасть можливість сільгосптоваровиробникам отримати страховий захист за доступною ціною. А страховики отримають додаткове джерело для зростання», – йдеться у пояснювальній записці.