друкувати


Ринок землі негативно вплине на українську економіку

20 квітня 2017, 09:28

Запуск ринку сільгоспземель тимчасово погіршить стан економіки України. Про це написав на своїй сторінці Facebook  заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України" Андрій Мартин.

«Мораторій повинен бути скасований, з тієї ж причини, по якій необхідно було зруйнувати Карфаген. Громадяни моєї країни повинні мати повне право розпоряджатися своїм особистим майном, а придушення їх економічних свобод державою має піти в минуле, як страшний театр абсурду», – розповідає заступник голови.

За його словами, великих іноземних інвесторів можуть зацікавити великі цілісні масиви земель, вимірювані в тисячах гектарів.

Кредитування під заставу сільгоспземель у нас теж не почнеться, що б не казали «експерти» – адже практично весь агробізнес у нас ведеться на орендованих землях, а для кредитування забезпечення все-таки бажано мати у власності. Або ви серйозно вважаєте, що агробізнес візьме кредит для того, щоб спершу купити землю, а потім, оплачуючи обслуговування кредиту, ще перекредитуюся під цю землю на меншу суму щоб розвивати бізнес?», – говорить Мартин.

На його думку, за всіма вищезгаданими причинами, ринок сільськогосподарських земель вітчизняному агробізнесу не потрібен.

Скасування мораторію насильно витягне його з «теплої ванни» орендних відносин і кине в бурхливий морський прибій ринку. І це я ще нічого не сказав про поступове руйнування віртуально консолідованих на правах оренди земельних масивів, кардинально утрудняє обробку полів, непрогнозований оподаткування, самодурство політиків-популістів, махрову корупцію в державному апараті і інші «радощі буття», – додає він.