друкувати


Представник МВФ в Україні: Ринок землі має запрацювати у 2018 році

19 квітня 2017, 18:59

Міжнародний валютний фонд очікує запуску вільного ринку землі в Україні через рік. Про це в інтерв’ю ВВС Україна розповів постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.

«В українському аграрному секторі все ще є великий незадіяний потенціал. Український аграрний сектор вже є досить великим, але також досі є простір для зростання, як обсягів виробництва, так і продуктивності. Нинішня система не забезпечує усіх цих можливостей, особливо це стосується фермерських господарств. І я, звісно ж, погоджуюся, що ми маємо вчитися з досвіду і помилок в Україні, так само, як і з досвіду інших країн і того, як вони підійшли до питання ринку землі», – говорить  він.

На думку Ваше, першочергове завдання цієї реформи, щоб власники землі отримали найбільшу користь.

Потім також важливий нормальний прозорий ринок землі зі зрозумілими цінами. Крім того, важливо, аби у середніх та дрібних фермерів була можливість інвестувати й отримати банківські кредити. Зараз над проектом реформи працює уряд, який залучає різних партнерів, і визначає, якою має бути ця реформа. Сподіваємося, що ринок землі має запрацювати у 2018. Але треба, щоб цей ринок був достатньо глибоким і прозорим. На цьому ринку банківські кошти також мають стати доступними для фермерів», – пояснив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.