друкувати


Ostchem ініціює розширення дії антидемпінгових мит на аналоги аміачної селітри з РФ

19 квітня 2017, 17:05

Група компаній Ostchem ініціює розширення дії антидемпінгових мит на аналоги аміачної селітри з РФ. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на в прес-службу компанії.

"9 березня ми офіційно звернулися до МЕРТ України з проханням провести додаткове (проміжне) антидемпінгове розслідування щодо аміачну селітру і розширити список товарів-аналогів селітри з Росії, на які повинні поширюватися антидемпінгові мита. 15 квітня МЕРТ задовольнив наше звернення і прийняв рішення про початок проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо деяких видів аміачної селітри», – цитують в прес-службі директора по комплаенс Group DF Ігоря Гольченко.

За даними групи, після введення Україною в 2014 році підвищених мит на аміачну селітру російські виробники знайшли спосіб, як обійти українське законодавство.

Вони почали масово завозити по суті ту ж аміачну селітру, ідентичну за хімічним складом, тільки під іншими митними кодами. Фактично йде обман держави, діючі мита просто не працюють», – зазначає Гольченко.

На думку Ostchem, мита необхідно поширити на аміачну селітру з добавками (код 3102 40) та деякі інші товари.

Як зазначає директор по комплаенс Group DF, за останні два роки в Україні з РФ було ввезено понад 500 тис. Тонн звичайної аміачної селітри під виглядом інших видів продукції.

В результаті таких недобросовісних дій Україна недоотримує більше $ 30 млн в рік», – констатує Гольченко.

За даними Ostchem, за період 2013-2015 рр. імпорт аміачної селітри, яка підпадає під дію антидемпінгових мит (код 3102 30), зменшився в 2,5 - до 102,3 тис. т з 256,4 тис. т в рік (в грошовому еквіваленті - до $ 26,5 млн з $ 71 , 5). У той же час, за словами директора по комплаенс Group DF, імпорт аналогів селітри (3102 40) - т. Зв. "Аміачної селітри з добавками", які можуть ввозитися безмитно, виріс майже в три рази - до 225 тис. т з 73,5 тис. т в рік (в грошовому еквіваленті - до $ 49,2 млн з $ 16,5).

Він нагадує, що аналогічну схему "відходу" від мит російські виробники намагалися застосувати і в країнах ЄС, однак Євросоюз в особі всіх 27 країн оперативно провів проміжне розслідування і розширив список митних кодів, які потрапляють під дію мит.

Сподіваємося, що МЕРТ України також оперативно, як і їхні європейські колеги, проведуть розслідування. Ми очікуємо, що в серпні-вересні вже будуть його результати», – резюмує Гольченко.

Як повідомлялося, 13 квітня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила провести проміжний перегляд антидемпінгових заходів щодо аміачної селітри, що імпортується з РФ.