друкувати


Косюк: Я не готовий летіти у космос

18 квітня 2017, 12:21

У разі відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення, більша частина українців не готова продавати та купувати землю. Таку думку висловив власник компанії «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрій Косюк в інтерв’ю виданню ЛIГАБiзнесIнформ.

За його словами, зараз у МХП 370 тис. га земельний банк, і в разі відкриття ринку він його не планує збільшувати. Одна з причин не бажання людей продавати землю.

 

 

Я вважаю, що ми говоримо про нереальні речі. Це як питання про те, чи готовий я летіти у космос. Ні, не готовий. Я думаю, що 60-70% людей не готові будуть продавати землю. Перша хвиля зайде - продати вирішать відсотків 20, потім будуть продаватися якісь краплі. Це довга дорога, у людей має бути можливість продати, якщо їм потрібні гроші. Але сьогодні вони самі себе захотіли обмежити, отримуючи орендну плату і зберігаючи актив для майбутніх поколінь. Моя думка така: вільний ринок - це добре, але тільки якщо суспільство буде готове», – стверджує він.

Разом з цим, власник МХП вважає, що проти ринку землі с/г призначенні виступають ті, хто у свій час продав її за безцінь. 

Я живу за принципом "є, як є". Я великий ліберал і вважаю, що ринок повинен бути вільним. Зараз обмежено право людей в продажу землі. Але, на жаль, люди самі обмежили себе в цьому праві. Настрій суспільства такий, що продавати сьогодні не треба. Хоча є така підозра у мене, що це настрій диктують не ті, хто володіє землею, а ті, хто не отримали землю, а отримали свого часу ваучери, давно продали їх і працюють на якихось інших підприємствах. І тим не менше вони сьогодні в опитуваннях говорять: а хрін вам, не потрібно землю продавати, раз ми «профукали» свої сертифікати», – підсумував він.